КОЈЕ ГРОЖЂЕ ЈЕ ЗДРАВИЈЕ ДА СЕ ЈЕДЕ, ЦРНО ИЛИ БЕЛО? Разлика је у ОВЕ две кључне супстанце!
Није на одмет знати...
Чак и да нисте љубитељ воћа, ретко ко може да одоли сочном, слатком грожђу. С обзиром да пружа и осећај ситости, многи га радо користе и током дијета или регулисања исхране.
Ипак, многи су се питали да ли постоји разлика између црног и белог грожђа, када се говори о њиховим добробитима по здравље.
Наравно и на ово питање је наука дала одговор.
ТОП патике на снижењу због којих једва чекамо повратак у школу!
ДОМАЋА МАСТ која лечи више од 100 БОЛЕСТИ: Чаробни мелем који морате имати на дохват руке
ОПОРАВЉА ОСУШЕНО ЦВЕЋЕ: Цвећари враћају у ЖИВОТ биљке са овим ЧУДОМ ОД ТЕЧНОСТИ!
Најпре да кажемо, обе врсте овог воћа успоравају старење, добро утичу на кожу, садрже доста влакана због чега добро утичу на варење, пуне су витамина и сјајне за имунитет. Такође, помажу у стабилизацији шећера у крви, а све ове добре ефекте имају захваљујући једном кључном састојку – ресвератролу.
А једина разлика између црног и белог грожђа је то што црно садржи доста више ресвератрола.
Међутим, то ипак не значи да треба да једете само црно грожђе, а на бело заборавите.
Прво, идеја није да унесете што више ресвератрола, а друго, бело грожђе садржи једну компоненту које у црном уопште нема – реч је о катехинима.
Катехини су веома моћни антиоксиданти који имају јако антизапаљенско дејство. Не само што чисте кожу и враћају јој сјај, већ раде и против бактеријских и гљивичних инфекција у телу и чисте црева.
Дакле, да резимирамо – црно грожђе садржи више ресвератрола, али бело садржи катехин, тако да једно грожђе не може да замени друго, јер имају различите ефекте, те стога треба јести обе врсте.