ОПРЕЗ
ОСТАЈУ ВАМ ЈАЈА НАКОН УСКРСА? Ево колико дана смете да их ЈЕДЕТЕ пре него што постану ОПАСНА по здравље
Многи од нас ће за Ускрс спремити превише куваних јаја, међутим, колико дуго она могу да стоје пре него што се покваре?
Кувана јаја могу да се покваре и заправо имају јако кратак рок трајања, знатно краћи од свежих јаја.
То је због тога што кувањем јаја уклањамо zaštittni спољни слој који облаже љуску - због чега је она рањива на ваздух, бактерије и друге ствари које могу да контаминирају јаје и угрозе наше здравље.
Тврдо кувано јаје може да остане свеже до 7 дана, али када га ољуштите - оно ће остати свеже само 5 дана.
Како бисте се постарали да буду кувана јаја буду безбедна за јело, охладите их одмах након кувања, најбоље у посуду са ледом и одмах потом их ставите у фрижидер.
Јасан знак да су јаја покварена јесте мирис. Ако приметите да кувана јаја имају непријатан мирис који подсећа на сумпор, одмах их баците.
Ако је јаје у љусци, мораћете да је разбијете како бисте ово приметили.
Србија Данас/Телеграф/Пренела: Т.О.