Гаси ВАТРУ У ГРЛУ: Овај НАПИТАК СРБИ СПРЕМАЈУ када имају проблем са упалом, рецепт стар деценијама
Стари домаћи лек који помаже у случају упорног кашља и упале грла, а реч је о запрженом млеку. Потребан вам је само шећер и млеко.
Уколико вас мучи упорна упала грла и кашаљ, поред лекова које вам је лекар преписао, можете олакшати себи припремом неког од домаћих мелема који се преносе са генерације на генерацију.
У детињству су вам родитељи сигурно припремали запржено млеко, а овај рецепт сигурно брзо доноси олакшање.
Ево како се припрема.
Карамел-млеко
Овај лековити, преслатки млечни напитак вероватно ће многе асоцирати на детињство. Посебно током зимских дана, када се на санкању и грудвању остане превише дуго, па повратку кући крене да боли грло.
У народу се овај напитак зове и "запржено млеко", "препечено млеко" или "карамелизовано млеко" и пије се чим осетите да грло почиње да "гребе".
Припрема се врло једноставно, а прави је мелем за грло и плућа.
Сипајте 3 кашике кристал шећера у шерпицу или веће лонче. Ставите шерпицу на ринглу и загрејте је на јакој температури
Чим се шећер истопи, смањите температуру
Док се топи, шећер све време мешајте и пазите да не загори
Када шећер добије изглед карамела, склоните га са ватре, сипајте шољу млека. Шећер ће се одмах кристалозовати и стврднути, али га одмах вратите на ринглу и наставите брзо да мешате, док се оба састојка не сједине и док се шећер скроз не растопи у млеку
Мешајте све док смеса не постане хомогена. Карамелизовано млеко пије се док је вруће, јер тако је најделотворније.