Спремите савршено СЛАВСКО ЖИТО за Никољдан - Традиционално се спрема ИСКЉУЧИВО на овај начин, не знају све домаћице ове 3 ТАЈНЕ
Генерацијама стар традиционални и по нама најбољи рецепт за славско жито са орасима – кољиво, које домаћица спрема за славу
Славско жито је традиција и као таква важнија ставка него цијела славска трпеза почевши од колача, пите до сличне ствари.
Припрема жита може да буде компликована, ако ствари тако поставимо. Може да буде и веома једноставна, те вам у наставку остављамо рецепт како на веома једноставан и брз начин да припремите славско жито.
Најбољи рецепт за славско жито са орасима има неколико тајни у припреми и ми ћемо их објаснити кроз наставак текста. Славско жито осим што има духовну вредност за укућане и госте славе, треба да буде укусно, да се кроз њега добије и материјални и духовни благослов.
Састојци за славско жито:
500 грама пченице белије
400 грама кристалног шећера
400 грама млевених ораха
2 кесице ванилин шећера
1/2 плода мускатног орашчића
Ко не воли арому мускатног орашчића може слободно да га изостави из рецепта, мада се он врло мало и ставља. Битно је да се употребљава пшеница белија и да имате што бољи орах, добро очишћен и без љуспица.
Припрема: Пола килограма пшенице белије пребрати од каменчића и кукоља, сипати у експрес лонац и прелити водом, па оставити да преноћи. Сутрадан потопљено жито испрати у неколико вода, да изађе прљавштина и добро скувати у експрес лонцу. Када је пшеница скувана, пустити је да се охлади и док је још млака, процедити је али је не испирати! То је једна од тајни, пшенични скроб треба да остане са житом. Када сте процедили жито, још док је топло, самлети га у блендеру, мултипрактику или на машини за млевење меса. Не треба да се сувише ситно меље, боље је да пшеница буде крупније млевена, да има волуминозност. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито.
Још увек млаку и самлевену пшеницу помешати са шећером и орасима, додати кесице ванилин шећера и по жељи пола мушкатног орашчића који се фино самеље. Мешање пшенице, ораха и шећера се врши рукама. Домаћица рукама и прстима измеша и изгњечи смесу. То је трећа тајна зашто је ово најбољи рецепт за славско жито! На крају се славско жито одозго поспе орасима. Може се украсити тако што ћемо направити рељеф у виду крста од целих ораха.
Код Грка се славско жито украшава шећером у праху, са бобицама нара, пасуља, сусама, и праве се праве уметничке слике на житу. Ко има воље и дара, нека и сам покуша да украси славско жито. Сада је наше славско жито спремно да оде у цркву на освештање, те да се после послужи гостима као земни дар и благослов које њима упућује наш светац заштиник. Срећна слава, домаћине!
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.