МОЖДА ЈЕ ИМАТЕ У ДВОРИШТУ, А НЕ ЗНАТЕ: Намирница кошта 8 000 евра и право је БОГАТСТВО за ваше тело
На тржишту је једна од најскупљих, баш зато што чини чуда за ваше здравље.
Реч је о врсти печурке, која је у народу позната као кухињски дијамант или бели тартуф. Њена вредност на тржишу достиже између 2 000 до 8 000 евра по килограму.
Имаму ту срећу да наша земља лежи на белим дијамантима, па тако постоји могућност да неколико врста тартуфа можемо пронаћи на 250 локација. Међутим, упркос огромном потенцијалу, овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори.
Тешко га је наћи, јер је његово станиште дивљина и никако се не може вештачки узгајати. Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. А сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам.
Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе. Сумња се да су настањени у пределу западног Срема, јужног Баната, околини Панчева, Ваљева и Бора.
Потражња за тартуфима је огромна на светском тржишту. У Америци можете наћи да средњи хамбргер са тартуфима кошта 5 000 долара, а килограм чоколаде посуте тартуфима чак 6 000 долара.