На овом рецепту смо одрасли - данас спремите баш овакав ЂУВЕЧ и вратите се у детињство
Кроз сваки залогај, ђувеч носи са собом печат Србије и Балкана.
Ђувеч је једно од највољенијих јела српске кухиње, које осликава богатство укуса и једноставност припреме. Овај рецепт преноси се генерацијама и идеалан је за све љубитеље домаће кухиње, јер комбинује свеже поврће, пиринач и сочно месо у једном савршеном залогају.
Ђувеч је јело које окупља породицу око стола и доноси дух Балкана кроз сваки залогај. Ово традиционално српско јело савршено је за сваки оброк, било да га послужујете као главно јело или прилог. Пиринач упија све богате сокове поврћа и меса, док алеву паприку и бели лук доносе специфичне ноте које чине да ђувеч буде права посластица.
У домаћинствима широм Србије, овај рецепт добија лични печат, али основа остаје иста – једноставност, баланс укуса и аутентичност. Управо због тога, ђувеч остаје омиљено јело које се са радошћу спрема и још већим уживањем једе. За све оне који желе да доживе аутентичну српску кухињу, овај рецепт је незаобилазан.
Састојци
500 г свињског или пилећег меса (по жељи)
1 шоља пиринча
2 црвене паприке
2 парадајза
1 већа главица црног лука
2 шаргарепе
1 тиквица
3 чена белог лука
1 веза першуна
1 кашичица алеве паприке
Со, бибер по укусу
Ловоров лист
3 кашике уља
1,5 шоља воде или бујона
Припрема
Месо исећи на коцкице и пропржити на врелом уљу док не добије златно-смеђу боју. Затим га извадити и оставити са стране.
На истој масноћи пропржити ситно исецкан црни лук, а затим додати сецкану шаргарепу, паприку, тиквицу и парадајз. Пржити док поврће не омекша и пусти своје сокове.
У смесу са поврћем додати шољу пиринча и све добро промешати. Пржити неколико минута док пиринач не постане стакласт.
Умешати алеву паприку, додати пржено месо и зачинити сољу, бибером и ловоровим листом. Сипати воду или бујон, поклопити и оставити да се крчка на тихој ватри 20-30 минута, док пиринач упије течност и постане мекан.
На крају, умешати ситно сецкан першун и бели лук. Оставити да ђувеч одстоји неколико минута пре сервирања како би се укуси прожели.
Савети
Користите сезонско поврће како би ђувеч био што укуснији. За богатији укус, додајте и мало домаћег парадајз соса или пелата. Ђувеч можете пећи у рерни уместо кувања на шпорету, што ће му дати додатну арому.
Ђувеч је јело које окупља породицу око стола и доноси дух Балкана на сваки залогај. Ово традиционално српско јело савршено је за сваки оброк, било да га послужујете као главно јело или прилог. Пиринач упија све богате сокове поврћа и меса, док алеву паприку и бели лук доносе специфичне ноте које чине да ђувеч буде права посластица.
У домаћинствима широм Србије, овај рецепт добија лични печат, али основа остаје иста – једноставност, баланс укуса и аутентичност. Управо због тога, ђувеч остаје омиљено јело које се са радошћу спрема и још већим уживањем једе. За све оне који желе да доживе аутентичну српску кухињу, овај рецепт је незаобилазан.