НАЈЈЕФТИНИЈА ПИТА НА СВЕТУ - ПРИЗРЕНКА: Потребно је мало празилука и кромпира и добићете савршен оброк
Стара призренска пита је савршен ручак за целу породицу.
Предлажемо вам једноставну и веома укусну питу коју можете припремити укућанима данас као прилог уз ручак или ужину.
Ево шта вам је потребно од састојака и како се прави.
Потребно је:
- 1кг празилука
- 800гр. кромпира
- Уље, со, бибер
Тесто:
- 600гр. брашно
- 1 кашичица шећер,
- 1,5 кашичица соли,
- 20гр. квасаца,
- 1 јаје,
- 1 кашичице масти,
- 250-300мл. воде
Премазати домаћом свињском машћу, 2 жуманца, 1 кашика брашна.
Потребна маст током целог рада је 300-350гр
Припрема: Прво направите фил тако што ћете исецкати празилук. Продинстајте празилук, па додајте рендан кромпир и першун и зачине. Све то пустите да се лепо укрчка, а онда направите коре за питу.
У брашно додајте квасац, со, маст и јаја па умешајте тесто. Тесто оставите да се одмори око 15 минута, а потом их поделите на јуфкице. Сваку јуфкицу развијте и премажите са машћу.
Оставите их да надођу око 15 минута. Једну кору развуците на плех па је филујте, преко ње ставите другу кору па фил, па трећу кору, па фил, па четврту кору. Целу питу премажите са жуманцетом, брашном и машћу. Пеците око 45 минута на 200 степени целзијуса.