Најздравији начин да изгубите тежину: КИЛОГРАМИ САМИ СПАДАЈУ без последица!
Не морате да се одрекнете хране, килограми ће сами да се истопе.
Истраживања су показала да је порција коју за ручак поједе просечан човек чак четири пута већа од порције каква је била пре двадесет година.
НЕ МУЧИТЕ СЕ ЗА ЏАБЕ: Ове вежбе сви радимо у теретани - потпуно су БЕСКОРИСНЕ а једна је и ОПАСНА
Количина хране на вашем тањиру је све већа, али количина која је потребна да бисте се осећали сити остала је иста. Крајње је време да размислите о томе лежи ли тајна мршављења и одржавања жељене тежине у смањивању количине хране коју поједете. Најбоља ствар у свему је то што ћете на овај начин моћи да уживате у храни коју највише волите, пише Стил.
Ослабити не мора обавезно бити проблем, али друга је прича како заувек одржати жељену тежину. Не можемо порећи да неке дијете заиста делују, али колико је људи заправо спремно да се до краја живота придржава строго одређених правила? Многи људи, након што изгубе неколико килограма, престану с дијетом и брзо врате тежину. Постоји ли уопште особа која је спремна да се заувек одрекне омиљене хране?
Амерички научници су открили да одрасле особе унесу 30 одсто више калорија када узму већу порцију иако би им сасвим довољна била и мања порција. Али, питање је како знати колика је идеална количина меса и кромпира коју можете ставити на тањир? Постоји врло једноставан начин којим можете то одредити - користећи се рукама.
Измерите идеалну порцију руком:
Дакле, нормална порција меса и рибе треба да буде величине вашег длана. Ако за прилог имате печени кромпир, поједите количину која одговара величини ваше шаке. Порције сира и чоколаде требало би да буду величине прва два прста (у ширини и дужини). Количина путера не би требало да буде већа од врха палца. Можда вам се овакве мере чине ригорозне пошто само за ручак поједете двоструко више, али немојте одмах очајавати јер следе трикови помоћу којих ће вам оволика количина хране бити сасвим довољна. Првих неколико пута вероватно ћете морати да се служите руком како бисте одредили довољну количину, али с временом ћете научити да процените количину одока.
Дакле, тањир с одмереном храном налази се испред вас и спремни сте да навалите.
Једите полако:
Истраживања су показала да готово нема особе која не једе пребрзо. Желуцу треба око двадесет минута да пошаље сигнал мозгу како је пун, а просечан оброк траје око десет минута. Последица тога јесте да поједете више него што вам заправо треба, и због тога је 60 одсто. Уколико научите да једете спорије, дневно можете избећи сто калорија због којих бисте се за месец дана могли удебљати пола килограма. Док уживате у сваком залогају, послужите се и триком да док жваћете храну, виљушку одложите на тањир. Ако сте, након што сте почистили тањир још увек гладни, покушајте да причекате десет до двадесет минута пре него што га опет напуните. Велике су шансе да ћете након тих неколико минута одустати од још хране, јер ће ваш мозак регистровати да сте сити.
А НИСТЕ НИ ОБРАЋАЛЕ ПАЖЊУ: Ево шта стидне длачице говоре о вашем здрављу!
Мањи тањир:
Две, три кашике пире кромпира изгледају мало на великом тањиру па ћете зато, вероватно, тој количини додати још коју кашику. Шта вам је чинити? Замените велике тањире мањим, па ће вам се мања количина хране одмах учинити већом. Овим једноставним триком можете преварити мозак и уверити га да сте појели довољно и тако сачувати сто калорија дневно.
Када сте једном своје велике тањире заменили мањим, дисциплинујте се да једете само из њих, а не из шерпе! Тако ћете тачно знати колико сте појели. Исти принцип можете употребити и кад грицкате - немојте узимати чипс из једне заједничке велике посуде, већ свој део ставите у посебну посудицу. Осим што је ово добар начин за контролу уноса масноћа, сложићете се и да је више хигијенски јер нећете бити у додиру с бактеријама с туђих руку и из туђих уста.
Улога скупих колача:
Судове из којих сервирате храну не стављајте на сто јер тиме продужавате пут до другог пуњења. Није исто само испружити руку или дићи се од стола како бисте узели још. Ако сте се већ дигли од стола, радије узмите чашу воде или одмах оперите судове. Дођите напокон на своје и постаните прави гурман када је реч о дезертима. Једите само најскупље колаче које можете приуштити. Мање ћете јести, али ћете уживати више. Наравно, скупи дезерт можете направити и сами ако изаберете онај за чије састојке морате издвојити мало више новца.
Не заборавите да пазите и на оно што пијете. Избегавајте заслађене сокове и алкохол. Осигурајте свом организму довољно воде, а пре него посегнете за неком грицкалицом или слаткишем, попијте чашу воде јер многи људи често бркају када су гладни и жедни.
Неколико правила за потпуни ужитак:
Чоколада:
Замените млечну чоколаду тамном која садржи више од 70 одсто какаоа. Тамна чоколада садржи двоструко више антиоксиданата који штите од срчаних болести и високог крвног притиска. Осим тога, јачег је укуса па ћете појести мање него што бисте појели млечне чоколаде.
ЊЕМУ СВЕ ПАДАЈУ ПОД КОЛЕНА: Ево како да препознате ЛОВЦА НА ЖЕНЕ!
Колач:
Поделите колач на више делова, себи оставите један мањи, а остатак поделите са неким. Колач пеците у мањем плеху јер тако можете добити комаде који имају и до 40 одсто мање волумена од уобичајених. Користите брашно од целог зрна како бисте унели што више влакана, а уместо путера и ораха користите сунцокретово уље с мање масноћа.
Вино:
Пре него што се почастите чашом вина, попијте воду која ће вас мало напунити па ћете вино полагано пијуцкати.
Хлеб с путером:
Замените дебеле кришке белог хлеба тањим од интегралних житарица које садрже пуно влакана, гвожђа и витамина. Они ће вам помоћи да дуже будете сити. Користите путер који нема соли и не заборавите на количину величине врха палца! Дебелим слојем путера можете добити 204 калорије и 23 грама масти.
Мајонез:
Задржите пуномасан мајонез, али додајте му мало лимуновог сока или кашику безмасног јогурта. За још већи доживљај додајте мало рена, свеже исецканог ђумбира или сос од сенфа и меда.
Како јести ван куће:
Уместо да се цео дан чувате за вечеру у ресторану, претходно код куће поједите лагани оброк како не бисте у ресторан дошли изгладнели. Поједите само 75 одсто онога што се налази на тањиру. Овим једноставним триком можете избећи чак 300 сувишних калорија. У многим ресторанима предјела су данас велика попут главног јела, зато наручите два предјела, а главно јело поделите са неким.
Немојте се устручавати да замолите конобара да вам храну коју нисте појели спакује да понесете. Мање ћете појести, а имаћете хране и за други дан.