НАПИТАК ИЗ ДЕТИЊСТВА: Лечи СТРЕС И ДЕПРЕСИЈУ, штити од МОЖДАНОГ УДАРА, а ево ко НЕ СМЕ да га пије
Захваљујући високом садржају флавоноида, какао спречава настанак крвних угрушака који, ако стигну до срца или мозга, могу изазвати инфаркт или шлог.
Моћни је антиоксидант, делује против стреса и умора, чува срце, регулише крвни притисак, потпомаже топљење сала. Међутим, када се преради у чоколаду, губи скоро половину хранљивих састојака. Зато је добро подсетити се детињства и уврстити какао напитак међу намирнице које свакодневно користимо, поготову зими.
Ради изузетне нутритивне вредности, кувани какао препоручује се свима. Идеалан је за спортисте, младе у развоју и децу, али не млађу од три године јер може изазивати алергијску реакцију.
АКО СТЕ РОЂЕНИ У ОВОМ ЗНАКУ НАРЕДНА ГОДИНА ЈЕ ВАША: Можете остварити СВЕ што пожелите
ЗНАЦИ АСИМПТОМАТСКОГ КОВИДА: Делује као да вам није ништа, али 3 специфична детаља одају корону
Једино се не саветује особама које пате од хемороида или честе главобоље, као ни женама које имају цисте на дојкама. Не би требало да га пију ни људи преосетљиви на кофеин, мада једна шоља овог напитка садржи пет пута мање кофеина од шоље кафе.
Научници тврде да је редовно испијање какао напитка корисно за кардиоваскуларни систем. Захваљујући високом садржају флавоноида, какао спречава стварања крвних угрушака који, ако стигну до срца или мозга, могу изазвати инфаркт или шлог. То је потврдила и једна британска студија.
Бројна истраживања показала су како је концентрација антиоксиданата у топлом какаоу скоро двостуко већа него у црном вину, 2-3 пута него у зеленом чају и 4-5 пута него у црном чају. Препорука је да се какао пије врућ, јер се тада ослобађа више антиоксиданата.
Већ својим мирисом и укусом врућ напитак од какаоа моментално поправља расположење.
Какао подстиче лучење ендорфина, једног од хормона среће, што за резултат има опуштање организма и ослобађање од стреса. Осим тога, богат је и магнезијумом, који недостаје депресивним људима.
Шоља топлог какаоа дневно препоручује се и онима који обављају напоран интелектуални посао, због богатог садржаја фосфора који отклања ментални умор и исцрпљеност.
Потребно је: 500 мл млека, 2 кашике какаа, 1 ванил шећер, 60 г млечне чоколаде, 2 кашичице кикирики маслаца, шлаг, комадићи чоколаде и кикирикија
Припрема:
Млеко сипати у посуду и ставити на шорет, додати какао, ванил шећер и млечну чоколаду.
Пустити да прокува и да се чоколада отопи.
Склонити са шпорета и умешати кикирики маслац, не мора скроз да се отопити, слободно нека остану и делићи.
Сипати у чаше и украсити шлагом, комадићима чоколаде и кикирикија.