НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА НАЈБОЉЕ НАМИРНИЦЕ ЗА ЈЕСЕН: Једите их сваког дана, штите од прехладе, грипа и као превенција код БРОЈНИХ БОЛЕСТИ
Ово су сезонске намирнице које ће побољшати ваш имунитет!
Сваки део године нам доноси нове намирнице на трпезу. Тако и јесен.
А заједно са хладнијим данима, углавном нам стижу и чешће прехладе. Добра вест је да постоји доста здравих јесењих намирница које могу да помогну у јачању имунитета.
Нутрициониста и фитнес тренер Ивана Шарчевић истакла је да је кључ доброг здравља-разноврсност у исхрани.
И сходно томе убаците ове сјајне намирнице у своју свакодневну исхрану.
"ЈЕДНА ПОМОРАНЏА И ЛИТАР ЧАЈА ОД ПЕТЕЉКИ ТРЕШЊЕ" Српска певачица открила како ЧИСТИ ТЕЛО од токсина
РЕШИТЕ СЕ ГЛАВОБОЉЕ БЕЗ ТАБЛЕТА: Ова облога уклања болове у РОКУ ОД 5 МИНУТА, а ево како
БУНДЕВА
Бундева је намирница богата бета-каротеном. Бета-каротен јој даје ту препознатљиву и специфичну боју и снажан је антиоксидант.
Намирнице богате бета-каротеном су сјајна превенција за неке врсте рака, штите од астме и срчаних болести.
Бундева такође садржи и доста влакана, која су важна за здравље црева.
ЈАБУКА
Јабуке садрже доста влакана, чак четири грама по порцији.
Исхрана богата влакнима повезана је са нижим ризиком од срчаних болести и дијабетеса типа два.
Кожа јабука богата је полифенолима и антиоксидантима који штите од оксидативног стреса, који је повезан са многим хроничним болестима.
ЦИМЕТ
Цимет је сјајан зачин који вашим јелима даје дивну арому.
Нека истраживања су сугерисала да једињења у цимету имају антиоксидативна, антиинфламаторна, антидијабетичка и антимикробна својства и да могу да понуде заштиту од рака и кардиоваскуларних болести, између осталих стања.
КЕСТЕН
Кестен, за разлику од осталих орашастих плодова и семенки, има релативно мало калорија и масти. Без обзира на то, кестење је богат извор минерала, витамина и фитонутријената који имају велике користи за здравље.
Кестен , баш као и лешници и бадеми, итд. је храна без глутен.
Одличан је извор минерала, мононезасићених масних киселина,И богат је витаминима Б комплекса.
ЦВЕКЛА
Цвекла услед богатих нутритивних својстава које садржи, добра је у регулисању крвног притиска, користи се за превенцију рака, прочишћава јетру, лечи анемију, побољшава отпорност организма и јача либидо. Такође је одлична за превенцију мишићне дегенерације, побољшава циркулацију, ојачава колаген коже, добра је за превенцију катаракте, изграђује имунитет и лечи респираторне проблеме. Ови бенефити цвекле постоје захваљујући високој концентрацији нутритијената, витамина и минерала.
Скоро да не постоји минерал који цвекла не садржи, тако да је одличан природни лек за имунитет.
РЕЦЕПТ: Протеинске штангле са цвеклом
-100гр свеже цвекле
- 2 кашике лимуновог сока
- 50гр млевеног сировог лешника
- 50гр самлевених овсених пахуљица
- 50гр интегралног млевеног кекса
- 60гр протеина укус чоко-лешник
Цвеклу ољуштите, потом у сецку уситните до густе структруре.
Додати лимун, млевене лешнике, овсене, кекс и на крају протеин. Све умесити и мокрим рукама формирати облике (можете штанглице, куглице, шта вам воља…)
Поређати на пек папир или провидну фолију и одложити у фрижидер на сат времена.
За прелив:
-100гр црне чоколаде
- кашика кокосовог уља
Отопити на пари.
Кад су се стегле штанглице уваљати у чоколаду.
Ако желите да имате добар имунитет, своје навике треба да мењате у складу са годишњим добима.
Поред ових намирница ту су нам И лиснато поврће (као што су зеље и кељ), паприке и броколи, карфиол, купус, репа.
Богате су хранљивим материјама за јачање имунитета, као што су цинк, витамин Ц, витамин А и витамини Б.
Све нам то помаже у заштити нашег тела од бактерија, вируса и других инвазивних клица које могу да уђу у наше тело, а ми можемо да покушамо да преузмемо контролу над исхраном како бисмо организму дали храну богату хранљивим материјама у овом јесењем периоду када појачано владају вируси, закључила је Ивана Шарчевић.