Ораховача је стари НАРОДНИ “лек” за ШТИТНУ жлезду и желудац - Можете је НАПРАВИТИ САМИ, а довољна је чашица дневно
Осим велике количине јода и витамина Б групе, у кори зелених ораха пронађено је једињење југлон, које има доказана антитуморска дејства
Ораховача, стари народни напитак снажног укуса и богате историје, није само омиљено пиће већ и цењени народни лек у традиционалној медицини. Од давнина, људи су користили овај напитак као помоћ за разне здравствене тегобе, укључујући проблеме са штитном жлездом, желуцем, анемијом и многе друге.
Благотворна дејства ораховаче
Ораховача је позната по својим бројним користима за здравље:
- За штитну жлезду: Сматра се да ораховача помаже у регулисању функције штитне жлезде, због високог садржаја јода који је важан за њен правилан рад.
- За желудац: Захваљујући свом алкалном карактеру, ораховача може ублажити желудачне тегобе попут горушице и надутости.
- Против анемије: Богата је гвожђем и другим минералима који су важни за производњу црвених крвних зрнаца, што је кључно за борбу против анемије.
- За имунитет: Витамини и антиоксиданти присутни у младим орасима јачају имунолошки систем и помажу телу у борби против инфекција.
Састојци и припрема
За припрему ораховаче потребно је:
- Млади зелени ораси
- Шећер
- Ракија (домаћа шљивовица или друга ракија по избору)
1. Припрема ораха: Оперите младе зелене орахе, прережите их на пола и ставите у стаклену посуду.
2. Припрема сирупа: У шерпу ставите ракију и шећер, кувајте док се шећер не растопи, а затим охладите.
3. Комбиновање састојака: Прелијте орахе припремљеним сирупом од ракије и шећера, добро затворите стаклену посуду. Оставите да одстоји неколико недеља на тамном и хладном месту.
4. Конзумација: Након што ораховача одстоји, процедите је и чувајте у стакленим флашама. Послужите охлађену као освежавајући напитак.
Хранљиве вредности
Млади ораси су богати витаминима Ц, Е, Б6, фолном киселином, гвожђем, магнезијумом и другим минералима који су кључни за одржавање здравља. Ови састојци пружају подршку имунолошком систему, смањују упале и помажу у очувању здравља коже, костију и срца.
Ораховача није само укусан напитак већ и драгоцен савезник у очувању здравља, наслеђен из народне традиције. Уз свакодневну употребу, може допринети вашем осећају благостања и виталности, чувајући традиционалне вредности у модерном добу. Наравно, увек, па и у овом напитку неопходно је направити баланс и не претеривати, па је једна чашица и сасвим довољна.
Напомена: Овај рецепт и савети о конзумацији ораховаче и њеним потенцијалним бенефитима за здравље штитне жлезде нису замена за медицинску терапију. Уколико имате било какве симптоме или сумње у вези са здрављем штитне жлезде, као што су умор, промена телесне масе, проблеми са кожом или косом, обавезно се посаветујте са стручним лицем или ендокринологом. Свака терапија и лечење треба да буду прилагођени вашим индивидуалним потребама и стањима, а здравље увек треба бити приоритет.