ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО
ОРАСНИЦЕ потковице су старински рецепт са ПУНО ОРАХА - Потребно вам је само 4 састојка, а веома лако се праве
Ораснице су старински колачи који су радо виђени на свакој трпези, а изузетно лако се праве.
За љубитеље слаткиша са орасима, ораснице су један од најбољих колача. Не треба вам пуно састојака, а лако се праве. Најважније је само да добро умутите беланца.
Састојци:
2 беланца
250 г шећера у праху
200 г сецканих ораха
300 г млевених ораха
1/4 сока од једног лимуна
Напомена: Ораснице се праве јако брзо, битно је да док се пеку будете уз њих и надгледате јер могу брзо да добију јачу боју и сувише се осуше. Време печења зависи од васе рерне.
Припрема:
Беланца мутите док не добијете густи бели шам. У снег од беланаца додате ситни шећер и мутите док се не добије јос гушћа маса. На крају додате млевене орахе и сок од лимуна (не дозволите да упадне меснати део лимуна). Добро измешајте, али ни случајно миксером већ дрвеном варјачом благо окрећите беланаца са орасима.
Велику теспију претходно припремите, ставите на њу папир за печење. Тесто поделите на отприлике 50 комада-куглица. Сваку куглицу длановима формирати у ваљак (5 цм), уваљати у сецкане орахе и благо крајеве савити ка унутрашњости да се добије облик ораснице као на слици. Ораснице стављате у рерну загрејану на 200 степени али одмах смањујете на 100 степени.
Треба да се суше око 20 минута, све зависи од јачине рерне. Када се испеку извадите теспију и оставите тако да се још охладе и стегну па тек онда вадите из тепсије.