ОВЕ СЕМЕНКЕ смањују ризик од настанка РАКА ДОЈКЕ, резултат је званичног истраживања научника
Нека истраживања су такође сугерисала да ланено семе смањује стопу раста ћелија рака простате.
Истраживања објављена у четвртак у часопису „Microbiology Спецтрум“ су показала да ланене семенке могу смањити ризик од развоја рака дојке.
Истраживачи из Небраске и Канаде дали су женкама мишева раствор уља од ланеног семена, које садржи лигнане, једињење које се налази у храни богатој влакнима попут житарица, семена, орашастих плодова и пића попут кафе.
Открили су да је покренуо везу између микробиома црева и микроРНК млечне жлезде (миРНА), које су повезане са растом ћелија рака дојке.
Глодари који су добијали ланено уље, имали су мање шансе да развију рак дојке. Истраживачи су рекли да би ови налази могли довести до нових препорука о исхрани за превенцију рака дојке, најчешћег рака у САД, који погађа скоро 300.000 Американки сваке године.
Др Елена М. Комели, аутор студије и доцент на Одељењу за науке о исхрани на Универзитету у Торонту, рекла је:
„Ако се ови налази потврде, микробиота постаје нова мета за превенцију рака дојке путем дијететских интервенција.“
Претходна истраживања су показала да лигнани имају антиинфламаторна својства и узрокују да тело производи мање естрогена, што доводи до мањег ризика од рака дојке.
Истраживачи су хранили женке мишева раствором лигнана ланеног семена, током три недеље и открили да су изазвали реакцију у цекалном цреву, делу дебелог црева налик кесици, који раздваја танко и дебело црево.
Када ланено семе уђе у микробиом црева – мрежу бактерија које живе у дигестивном тракту и помажу нам да се боримо против инфекција и регулишемо апетит – оно шаље сигнале миРНК у млечним жлездама, које доводе до мање шансе за развој ћелија рака дојке.
Др Џенифер Аухтунг, ауторка часописа која је радила на раду и доцент на Универзитету Небраска – Линколн, рекла је:
„Микробиота гастроинтестиналног тракта игра важну улогу у модификацији многих компоненти наше исхране како би утицала на људско здравље. У овој студији пронашли смо корелацију између исхране обогаћене ланеним семеном, саставом микробиоте цекалног црева и профила мирна у млечној жлезди који регулишу многе путеве, укључујући и оне који су укључени у развој рака. Ова прелиминарна студија подржава даље истраживање улоге коју микробиота игра у приступима исхрани за смањење фактора ризика повезаних са болешћу.“