ПОСНА КЕКС торта за Светог Николу је право КРЕМАСТО савршенство - Пуна чоколадног фила, а сок од ПОМОРАНЏЕ јој даје посебну арому
Богата орахом и кремастим филом, ова торта је прави избор за славље, јер комбинује једноставне, али изузетно укусне састојке у савршеном балансу.
Посна кекс торта за Светог Николу је право кремасто савршенство које ће одушевити све љубитеље слатких посластица. Богата орахом и кремастим филом, ова торта је прави избор за славље, јер комбинује једноставне, али изузетно укусне састојке у савршеном балансу.
Посебан шарм овој торти даје сок од поморанџе, који јој пружа освежавајућу арому и додаје неодољиву ноту цитруса. Брзо се припрема, а резултат је кремаста, сочна торта која се топи у устима. Посна кекс торта је идеална за славску трпезу, а захваљујући богатству укуса и текстура, биће прави хит међу вашим гостима.
Састојци:
Састојци:
За коре:
100 г млевене посног кекса
50 г млевеног (пропеченог) лешника
100 г брашна
7 кашика шећера
200 мл газиране воде
50 мл уља
1/2 кесице прашка за пециво
50 г крупније исецканих лешника
За први фил:
1,5 л сојиног млека са укусом ваниле
300 г шећера
4 кесице ванилин шећера
220 г пудинга од ваниле (у праху)
1 кашика густина
250 г маргарина са укусом ваниле
100 г посне беле чоколаде
100 г посног млека у праху
100 г посне црне чоколаде
100 г сојиног шлага
100 мл газиране воде
За други фил:
300 г посног шлага
1/2 л газиране (хладне) воде
И још:
300 г посног кекса (у комаду)
100 100 г црне чоколаде
3 3 кашичице уља
сок од поморанџе
Припрема:
Рерну укључити да се загреје на 200 степени. У ванглицу ставити млевени кекс плазму, млевене лешнике, брашно, шећер и прашак за пециво. Промешати, па додати уље и газирану воду. Састојке добро сјединити миксером.
Странице плеха, вел. 35x25 цм, премазати уљем, а дно обложити пек папиром. Преко папира, равномерно, распоредити 50 г крупније исецканог лешника. Умућено тесто сипати преко лешника и кашиком поравнати. Ставити да се пече, око 15 минута.
Печену корицу извадити и оставити да се охлади. Охлађену корицу преврнути на радни сто и склонити пек папир. На исти начин умутити и испећи још једну корицу.
100 г црне чоколаде изломити на коцкице, додати 3 кашичице уља и на пари отопити (ако треба додати још мало уља да чоколада може да се премаже).
Растопљену чоколаду премазати преко испечене корице (преко лешника) и оставити да се чоколада стегне. Исто урадити и са другом корицом.
За први фил:
Од сојиног млека одвојити 400 мл, а остатак заједно са 300 г шећера и 4 кесице ванил шећера ставити да прокува. Пудинг и густин сјединити и размутити са одвојеним млеком.
Размућени пудинг сипати у проврело млеко и уз непрекидно мешање скувати да се згусне. Скувани пудинг склонити са ватре, прекрити провидном фолијом (фолију директно ставити на пудинг) и оставити да се охлади (да буде млак, не потпуно хладан).
Маргарин пенасто умутити и додати у охлађени крем. Добро миксером сјединити. Посебно умутити 100 г сојиног шлага са 100 мл газиране воде, па и њега додати у фил. Умутити, све заједно, да се добије кремаста смеса.
Добијени фил поделити на 1/3 и 2/3 фила. У 1/3 додати 100 г на пари растопљене беле чоколаде и 100 г посног млека у праху. Миксером добро сјединити.
У 2/3 фила додати 100 г на пари растопљене црне чоколаде и добро умутити. Фил са чоколадом поделити на два једнака дела.
За други фил:
Посни шлаг и газирану воду добро умутити.
Слагање торте:
На плато за торту ставити једну корицу са премазаном чоколадом (која се стегла) - преко корице премазати пола фила са чоколадом - нанети неколико кашика шлага и равномерно распоредити (водите рачуна да вам остане довољно шлага за премазивање целе торте) - иде друга корица са премазаном страном на површини - ставити цео бели фил - шлаг - плазма кекс у комаду натопљен у сок од поморанџе - друга половина фила са чоколадом - остатком шлага премазати целу торту.
Торту можете да украсите по својој жељи.
Направљену торту оставити у фрижидер, преко ноћи. Наредног дана исеците је и послужите.