POSNA KEKS torta za Svetog Nikolu je pravo KREMASTO savršenstvo - Puna čokoladnog fila, a sok od POMORANDŽE joj daje posebnu aromu
Bogata orahom i kremastim filom, ova torta je pravi izbor za slavlje, jer kombinuje jednostavne, ali izuzetno ukusne sastojke u savršenom balansu.
Posna keks torta za Svetog Nikolu je pravo kremasto savršenstvo koje će oduševiti sve ljubitelje slatkih poslastica. Bogata orahom i kremastim filom, ova torta je pravi izbor za slavlje, jer kombinuje jednostavne, ali izuzetno ukusne sastojke u savršenom balansu.
Poseban šarm ovoj torti daje sok od pomorandže, koji joj pruža osvežavajuću aromu i dodaje neodoljivu notu citrusa. Brzo se priprema, a rezultat je kremasta, sočna torta koja se topi u ustima. Posna keks torta je idealna za slavsku trpezu, a zahvaljujući bogatstvu ukusa i tekstura, biće pravi hit među vašim gostima.
Sastojci:
Sastojci:
Za kore:
100 g mlevene posnog keksa
50 g mlevenog (propečenog) lešnika
100 g brašna
7 kašika šećera
200 ml gazirane vode
50 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
50 g krupnije iseckanih lešnika
Za prvi fil:
1,5 l sojinog mleka sa ukusom vanile
300 g šećera
4 kesice vanilin šećera
220 g pudinga od vanile (u prahu)
1 kašika gustina
250 g margarina sa ukusom vanile
100 g posne bele čokolade
100 g posnog mleka u prahu
100 g posne crne čokolade
100 g sojinog šlaga
100 ml gazirane vode
Za drugi fil:
300 g posnog šlaga
1/2 l gazirane (hladne) vode
I još:
300 g posnog keksa (u komadu)
100+100 g crne čokolade
3+3 kašičice ulja
sok od pomorandže
Priprema:
Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. U vanglicu staviti mleveni keks plazmu, mlevene lešnike, brašno, šećer i prašak za pecivo. Promešati, pa dodati ulje i gaziranu vodu. Sastojke dobro sjediniti mikserom.
Stranice pleha, vel. 35x25 cm, premazati uljem, a dno obložiti pek papirom. Preko papira, ravnomerno, rasporediti 50 g krupnije iseckanog lešnika. Umućeno testo sipati preko lešnika i kašikom poravnati. Staviti da se peče, oko 15 minuta.
Pečenu koricu izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koricu prevrnuti na radni sto i skloniti pek papir. Na isti način umutiti i ispeći još jednu koricu.
100 g crne čokolade izlomiti na kockice, dodati 3 kašičice ulja i na pari otopiti (ako treba dodati još malo ulja da čokolada može da se premaže).
Rastopljenu čokoladu premazati preko ispečene korice (preko lešnika) i ostaviti da se čokolada stegne. Isto uraditi i sa drugom koricom.
Za prvi fil:
Od sojinog mleka odvojiti 400 ml, a ostatak zajedno sa 300 g šećera i 4 kesice vanil šećera staviti da prokuva. Puding i gustin sjediniti i razmutiti sa odvojenim mlekom.
Razmućeni puding sipati u provrelo mleko i uz neprekidno mešanje skuvati da se zgusne. Skuvani puding skloniti sa vatre, prekriti providnom folijom (foliju direktno staviti na puding) i ostaviti da se ohladi (da bude mlak, ne potpuno hladan).
Margarin penasto umutiti i dodati u ohlađeni krem. Dobro mikserom sjediniti. Posebno umutiti 100 g sojinog šlaga sa 100 ml gazirane vode, pa i njega dodati u fil. Umutiti, sve zajedno, da se dobije kremasta smesa.
Dobijeni fil podeliti na 1/3 i 2/3 fila. U 1/3 dodati 100 g na pari rastopljene bele čokolade i 100 g posnog mleka u prahu. Mikserom dobro sjediniti.
U 2/3 fila dodati 100 g na pari rastopljene crne čokolade i dobro umutiti. Fil sa čokoladom podeliti na dva jednaka dela.
Za drugi fil:
Posni šlag i gaziranu vodu dobro umutiti.
Slaganje torte:
Na plato za tortu staviti jednu koricu sa premazanom čokoladom (koja se stegla) - preko korice premazati pola fila sa čokoladom - naneti nekoliko kašika šlaga i ravnomerno rasporediti (vodite računa da vam ostane dovoljno šlaga za premazivanje cele torte) - ide druga korica sa premazanom stranom na površini - staviti ceo beli fil - šlag - plazma keks u komadu natopljen u sok od pomorandže - druga polovina fila sa čokoladom - ostatkom šlaga premazati celu tortu.
Tortu možete da ukrasite po svojoj želji.
Napravljenu tortu ostaviti u frižider, preko noći. Narednog dana isecite je i poslužite.