НИСУ ШАМПИЊОНИ
Пуне су их пијаце, а немате појама колико су ЗДРАВЕ - Ове печурке смањују холестерол и упалне процесе и веома су јефтине
Одличне су за здравље и рад мозга, лако и брзо се припремају и имају текстуру меса па их можете користити за припрему чорбица, али и као допуну неким јелима.
Буковаче (Плеуротус остреатус) расту бусенасто, у природи на пањевима, и то најчешће онима дрвета букве, по чему су ове печурке и добиле име. Укус им је благ и слаткаст, што их чини веома цењеном у гастрономском свету.
Када су у питању здравствени бенефити буковача, научници су тек почели да их истражују, али резултати су за сада обећавајући и указују на следеће:
Снижавају ниво холестерола
Истраживања на животињама указала су на то да буковаче помажу природном и брзом снижавању холестерола. Студија објављена у часопису “Micobiology”, на пример, показала је да је суплементација на бази ових печурака помогла смањењу укупног нивоа холестерола за 37 процената и снижавању нивоа триглицерида за 45 процената. Ипак, потребне су додатне студије које би потврдиле утицај буковача на ниво холестерола код људи.
Смирују упалне процесе
Доказано је да буковаче имају моћна антиинфламаторна својства. Према студији објављеној у часопису “Нутритион Јоурнал”, буковаче су успеле да смање лучење упалних маркера у организму. То би могло имати далекосежне користи, јер смиривање упалних процеса може помоћи код различитих обољења од реуматоидног артритиса до запаљенских болести црева.
Богате су антиоксидансима
Истраживања сугеришу да антиоксиданси играју централну улогу у одржавању здравља / појави болести. Они могу помоћи у борби против оксидативног стреса – што смањује ризик од одређених хроничних стања. Студије су потврдиле да су буковаче богате антиоксиданасима, што може бити разлог њиховог позитивног утицаја на здравље.
Утичу на здравље мозга
Поједини витамини и минерали посебно су важни када је реч о здрављу мозга. Буковаче су богате многим хранљивим састојцима за које се верује да побољшавају рад мозга. На пример, клиничка истраживања су доказала да ниацин – витамин који се налази у буковачама, штити од Alchajmerove болести и когнитивног пада у познијим годинама.
Зачини
Када припремате буковаче најбољи зачини за припрему овог јела су соја сос, бели лук, бибер, со и маслиново уље.
Србија Данас/ Лепота и здравље/ пренела: Д.М.