Рецепт за БЕЛИ АЈВАР - Сви су одушевљени овим укусом, прави се од белих паприка и патлиџана, а због овог зачина веома је ПИКАНТАН
Овај намаз све је популарнији на друштвеним мрежама, припрема се од зелених паприка које спадају међу јефтиније.
На друштвеним мрежама све је популарнији бели ајвар познатији и као малиџано и сматра се класиком македонске кухиње. Прави се од зелених паприка и патлиџана, а у смесу се додаје и сенф.
Овај намаз добио је име по грчкој речи за патлиџан - мелитзано. Уврстите и бели ајвар у зимницу ове године, јер ниједна слава или празник неће моћи да прођу без њега.
Састојци:
4,5 кг зелене меснате паприке
5,5 кг патлиџана
1 л уља
150 мл сирћета
150 г сенфа
200 г шећера
100 г соли
Припрема:
Патлиџан и паприку оперите и испеците. Може у рерни, а може и на роштиљу. Очистите их и оставите да се добро процеде, најбоље преко ноћи. Изблендирајте и патлиџан и паприку, а можете да користите и машину за млевење меса, ако имате. У шерпу сипајте уље, па када се загреје додајте самлевено поврће.
Пржите на умереној темепратури неких сат времена, непрестано мешајући. Пред крај додајте остале састојке, а то су шећер, сенф, сирће и со. Добро промешајте, а знаћете да је малиџано готов када на дну шерпе остане траг од варјаче.
Врео малиџано сипајте у вреле и стерилисане тегле и добро затворите. Покријте и оставите да се охлади на собној темепратури, па одложите на хладно и тамно место.