Recept za BELI AJVAR - Svi su oduševljeni ovim ukusom, pravi se od belih paprika i patlidžana, a zbog ovog začina veoma je PIKANTAN
Ovaj namaz sve je popularniji na društvenim mrežama, priprema se od zelenih paprika koje spadaju među jeftinije.
Na društvenim mrežama sve je popularniji beli ajvar poznatiji i kao malidžano i smatra se klasikom makedonske kuhinje. Pravi se od zelenih paprika i patlidžana, a u smesu se dodaje i senf.
Ovaj namaz dobio je ime po grčkoj reči za patlidžan - melitzano. Uvrstite i beli ajvar u zimnicu ove godine, jer nijedna slava ili praznik neće moći da prođu bez njega.
Sastojci:
4,5 kg zelene mesnate paprike
5,5 kg patlidžana
1 l ulja
150 ml sirćeta
150 g senfa
200 g šećera
100 g soli
Priprema:
Patlidžan i papriku operite i ispecite. Može u rerni, a može i na roštilju. Očistite ih i ostavite da se dobro procede, najbolje preko noći. Izblendirajte i patlidžan i papriku, a možete da koristite i mašinu za mlevenje mesa, ako imate. U šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje dodajte samleveno povrće.
Pržite na umerenoj temepraturi nekih sat vremena, neprestano mešajući. Pred kraj dodajte ostale sastojke, a to su šećer, senf, sirće i so. Dobro promešajte, a znaćete da je malidžano gotov kada na dnu šerpe ostane trag od varjače.
Vreo malidžano sipajte u vrele i sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa odložite na hladno i tamno mesto.