NISU ŠAMPINJONI
Pune su ih pijace, a nemate pojama koliko su ZDRAVE - Ove pečurke smanjuju holesterol i upalne procese i veoma su jeftine
Odlične su za zdravlje i rad mozga, lako i brzo se pripremaju i imaju teksturu mesa pa ih možete koristiti za pripremu čorbica, ali i kao dopunu nekim jelima.
Bukovače (Pleurotus ostreatus) rastu busenasto, u prirodi na panjevima, i to najčešće onima drveta bukve, po čemu su ove pečurke i dobile ime. Ukus im je blag i slatkast, što ih čini veoma cenjenom u gastronomskom svetu.
Kada su u pitanju zdravstveni benefiti bukovača, naučnici su tek počeli da ih istražuju, ali rezultati su za sada obećavajući i ukazuju na sledeće:
Snižavaju nivo holesterola
Istraživanja na životinjama ukazala su na to da bukovače pomažu prirodnom i brzom snižavanju holesterola. Studija objavljena u časopisu “Micobiology”, na primer, pokazala je da je suplementacija na bazi ovih pečuraka pomogla smanjenju ukupnog nivoa holesterola za 37 procenata i snižavanju nivoa triglicerida za 45 procenata. Ipak, potrebne su dodatne studije koje bi potvrdile uticaj bukovača na nivo holesterola kod ljudi.
Smiruju upalne procese
Dokazano je da bukovače imaju moćna antiinflamatorna svojstva. Prema studiji objavljenoj u časopisu “Nutrition Journal”, bukovače su uspele da smanje lučenje upalnih markera u organizmu. To bi moglo imati dalekosežne koristi, jer smirivanje upalnih procesa može pomoći kod različitih oboljenja od reumatoidnog artritisa do zapaljenskih bolesti creva.
Bogate su antioksidansima
Istraživanja sugerišu da antioksidansi igraju centralnu ulogu u održavanju zdravlja / pojavi bolesti. Oni mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa – što smanjuje rizik od određenih hroničnih stanja. Studije su potvrdile da su bukovače bogate antioksidanasima, što može biti razlog njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje.
Utiču na zdravlje mozga
Pojedini vitamini i minerali posebno su važni kada je reč o zdravlju mozga. Bukovače su bogate mnogim hranljivim sastojcima za koje se veruje da poboljšavaju rad mozga. Na primer, klinička istraživanja su dokazala da niacin – vitamin koji se nalazi u bukovačama, štiti od Alchajmerove bolesti i kognitivnog pada u poznijim godinama.
Začini
Kada pripremate bukovače najbolji začini za pripremu ovog jela su soja sos, beli luk, biber, so i maslinovo ulje.
Srbija Danas/ Lepota i zdravlje/ prenela: D.M.