ПУНА ЈЕ МАГНЕЗИЈУМА
Дворишта су на пролеће ПРЕПУНА ове БИЉКЕ, зову је „храна за СИРОМАШНЕ“ - Идеална за мршављење и јачање имунитета, одлично делује на кожу
Стабљике садрже велике количине витамина Ц!
Зеље је самоникла биљка, лиснато поврће чији крупни листови, помало кисели и горки, садрже оксалну киселину, која може да буде токсична уколико се пречесто једе. Али, постоји и питомо земље, које се сади као и друго поврће.
Стиже у пролеће и иако је богато бројним хранљивим материјама, зеље се сматра „храном за сиромашне“. Корен ове биљке доста се користио у традиционалној медицини широм света за лечење различитих поремећаја, а све због својих лаксативних, диуретичких, антипиретичких и антиинфламаторних својстава, као и за лечење рана.
Од зеља можете спремати чорбе, сармице, користити га у припреми рижота, правити пите или их стављате као додатак проји, а за јело се користе највише млади листови зеља, пре цветања.
Пролећни „чистач“ организма који јача имунитет
У народној медицини зеље се од давнина користи за боље варење, а с обзиром на то да је један од најмоћнијих антиоксиданаса одлично је за детоксикацију, чишћење црева али и комплетног организма. Такође, сматра се да отвара апетит код људи који „слабо“ једу, а добро је и за снижавање крвног притиска.