СЕЉАЧКИ НАПИТАК најбољи је чистач ЈЕТРЕ - ОБИЧНА СУРУТКА јача имунитет и убрзава метаболизам, али САМО ако се овако користи
Кроз историју су баке наших бака користиле сурутку као лек и дефинитивно нису грешиле
Сурутка је нус производ који настаје при производњи сира. Организована индустријска производња сурутке почела је тек четрдесетих година 20. века. Кроз историју су баке наших бака користиле сурутку као лек и дефинитивно нису грешиле!
Оно за што сте можда чули, а што је у народу јако познато већ вековима, јесте да је сурутка најбољи природни лек за јетру.
Сурутка се користи приликом свих проблема са јетром укључујући масну јетру, оштећену јетру услед вирусних обољења (хепатитис, жутица), јетру која је натечена, а посебно јетру оптерећену претераном конзумацијом алкохола, масне и нездраве хране. Сурутка поспешује обнову јетре. Терапија сурутком проводи се у дужем временском периоду, тако што се свакодневно конзумира најмање пола литре, а по могућству и више сурутке.
Сурутка ће допринети регенерацији, чишћењу и опоравку оболеле јетре ако се упорно и редовно користи. Наравно, јако је важно да се престане са штетним деловањем и исхраном који настављају да уништавају јетру као што су алкохол, јако масна храна и прерађена храна и друге штетне материје.
Уз сурутку, за проблем јетре пожељно је кориситити у комбинацији и млади сир, најбоље за доручак на празан желудац јер су тада ефекти најбољи.
Сурутка може да помогне и при мршављењу, јер садржи мноштво протеина који повећавају мишићну масу и дају осећај ситости уз малу количину калорија. У сурутки остају најбољи и највреднији састојци млека и то витамини Б и Е, минерали и млечни шећери, који су заслужни за изградњу финих и нежних веза у мозгу.
Садржи и важне минерале: натријум, калијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, бакар, кобалт, манган, молидбен, витамине, аминокиселине и беланчевине, немајући при том много калорија.
Оно што нам је у последње време свима заједничка особина јесте то што се налазимо под стресом. Сурутка је идеалан напитак за овај проблем. Разлог је то што у нашем телу изазива лучење серотонина (хормона задовољства) од којег ћете се осећати добро и из тела избацити стрес.
Сурутка се препоручује и за стални осећај умора, посебно пролећни као и за грчеве и болове у мишићима услед физичких напора. Сурутка спречава остеопорозу, скида наслаге на зубима и превентивно делује против каријеса. Поред ових благодети, сурутка се већ деценијама, као ефикасан народни лек, препоручује људима који имају проблема са повишеним масноћама у крви које никако не могу да исконтролишу лековима и исхраном. Готово код свих људи потпуно регулише повишени холестерол и триглицериде након неколико недеља редовног коришћења.
Оно што је посебно занимљиво млађим и физички активним људима је чињеница да се сирутка користи као природни извор аминокиселина, које се метаболизују у мишићном ткиву при вежбама у изградњи облика и конституције мишића. Људи који се баве вежбама попут бодибилдинга, аеробика и слично, боље и брже ће успоставити мишићну масу, али и опоравити своје тело након напора. Из тог разлога на тржишту се све више појављују протеини у праху на бази сурутке намењени овим спортистима.
Овде се ни изблиза не завршава листа благодети сурутке. Уколико имате проблем са надутошћу, нередовном столицом, пробавом, колитисом или хроничном упалом црева, потребно је да редовно испијате сурутку.
Истраживања су показала да сурутка садржи имуноглобулине и лактоферин, који играју значајну улогу у спречавању упала у целом организму. Унутрашње упале су један од главних узрока кардиоваскуларних и канцерогених обољења.
Сурутка подиже имунитет организма и јача општу отпорност и зато се налази у формулама већине нових спортских и имунолошких додатака исхрани, као и као основна формула за исхрану беба. Нова западна истраживања показала су да сурутка има значајну улогу у заштити, здрављу и регенерацији црева, а посебно дебелог црева.
Сурутка је потпуно безбедан, благ и природан напитак који без бојазни можете да користите. Како садржи и живе бактерије, у неким случајевима може изазвати дијареју уколико се заиста претера у количини. Једино особе алергичне на млечне производе треба да је избегавају.
Препоручена дневна доза је 500 мл до максимално једног литра дневно, уколико се ради о обичној течној сурутки. Можете је пити на празан стомак ујутро, али нећете погрешити ако је будете попили у више наврата током дана.
Домаћу сурутку можете да нађете у већини продавница млечних производа, а можете и да је направите сами:
1 литар свежег млека загрејте у посуди, али не дозволите да проври. У то додајте исцеђен сок од једног или два лимуна и мешајте, а убрзо ћете приметити да се формира сир и течност. Та течност је сурутка. Процедите кроз газу или ситну цедиљку и добили сте сир и сурутку.