ИМА ГА И У ОВОМ ВОЋУ
СИЈАЋЕТЕ ОД ЊЕГА - Састојак који садржи лимун, најважнији је за здравље коже, подстиче производњу колагена и регенерише
Уврстите га у свакодневну исхрану и нећете се покајати.
Витамин Ц је у зимским месецима, када су прехладе и вируси учесталији, један од "најпопуларнијих" витамина. Витамин Ц осим јачања имунитета има бројне здравствене предности, тако да је важно да уносите довољну количину овог витамина.
Колико нам је витамина Ц потребно?
Препоручени дијететски додатак (РДА) за витамин Ц је 90 милиграма (мг) за мушкарце од 19 и више година и 75 мг за жене од 19 и више година.
Здравствене предности витамина Ц
Витамин Ц има бројне здравствене предности, што га чини есенцијалним микронутријентом. Неопходан је за јачање имунолошког система, а истраживања показују да је за неколико компоненти имуног система потребан витамин Ц да би функционисало на свом оптималном нивоу.
Постоји, међутим, неколико других мање познатих здравствених предности витамина Ц. Познато је да игра улогу у формирању колагена и зарастању рана, помаже у апсорпцији гвожђа и моћан је антиоксидант, пише "Everyday Health".
Које воће и поврће садрже витамин Ц?
Црвена паприка и витамин Ц
Црвене паприке имају пуно витамина Ц, до 95 милиграма у 1/2 шоље. Такође су добар извор витамина А, Б, Е и К, као и калијума, фолата, мангана, фосфора и магнезијума. Једну паприку исеците на траке и њом узимајте умак или је исецкајте у салату или омлет.
Киви
Ово „длакаво” воће је пуно витамина Ц, тако да око 70 милиграма, колико има један киви средње величине, садржи више овог витамина од поморанџе. Осим тога, има влакна, као и флавоноиде и каротеноиде, антиоксидансе који помажу у заштити наших ћелија. Већина људи их прво ољушти, али кожа има добре хранљиве материје и влакна. Можете покушати да истрљате „длаке” и једете их са кожом. Само их прво оперите.
Витамин Ц садрже јагоде
Шоља ових посластица величине залогаја садржи око 85 милиграма витамина Ц. Такође су нискокалоричне и богате влакнима и разним антиоксидансима. Купујте јарко црвене јагоде са свежим листићима на петељкама и без знакова буђи. Оперите их хладном водом и не скидајте петељке да би сок остао унутра.
Броколи
Пола шоље куваног броколија има око 50 милиграма витамина Ц. Такође има много влакана и других антиоксиданата који, између осталог, изгледа да смањују упалу. Најбољи начин кувања броколија јесте на пари 5 минута или краће. На овај начин броколи у себи може да задржи више витамина Ц, што није случај ако би га кували. Када купујете, потражите стабљике јарких боја и тамно зеленкасту главу која је чврста када је лагано стискате.
Диња је извор витамина Ц
Диња има велики избор хранљивих материја – каротеноиде, витамине Б, калијум, магнезијум, бакар, флавоноиде – поред својих 30 милиграма витамина Ц у 1/2 шоље. Удвостручите ову меру и у шољи диње добићете дупло више витамина Ц, а само око 50 калорија.
Парадајз
Из парадајза средње величине добићемо око 20 милиграма витамина Ц, ако га једемо сировог. Ниво витамина Ц се смањује код куваног парадајза. Али антиоксиданс који се зове ликопен расте. Дакле, да бисмо искористили све предности, можемо да ставимо свеж парадајз на сендвич за доручак и кувани парадајз у сосу за тестенину за ручак.
Кромпир садржи витамин Ц
Печени кромпир у љусци, средње величине има око 20 милиграма витамина Ц. Али, добар је и на друге начине. Одличан је извор калијума и влакана. Уместо да их пржимо на уљу, можемо да их печемо у рерни на маслиновом уљу. На печен кромпир, уместо путера, можемо да ставимо здраве додатке, као што су свежа салса и немасан сир.
Карфиол
Шоља цветића карфиола садржи око 40 милиграма витамина Ц. Ово поврће је и пристојан извор витамина К, фолата и влакана. Можемо га јести сировог, куваног на пари или печеног са мало маслиновог уља. Укус можемо да му побољшамо и улепшамо додавањем свежег зачинског биља, попут тимијана, који садржи око 4 милиграма витамина Ц у једној супеној кашици.
Прокељ
У 1/2 шоље куваног прокеља добићемо 50 милиграма витамина Ц, заједно са доста витамина К, влакана и других хранљивих материја. Можемо да га испечемо са сланином и луком или само са мало маслиновог уља и добићемо укусан, здрав прилог.
Чаша од 2 дл треба да нам обезбеди 70 до 95 милиграма витамина Ц, отприлике онолико колико нам је дневна потреба. Ако не можете да поднесете киселкаст укус, иста количина сока од поморанџе треба да буде подједнако добра, пише Еклиника.