IMA GA I U OVOM VOĆU
SIJAĆETE OD NJEGA - Sastojak koji sadrži limun, najvažniji je za zdravlje kože, podstiče proizvodnju kolagena i regeneriše
Uvrstite ga u svakodnevnu ishranu i nećete se pokajati.
Vitamin C je u zimskim mesecima, kada su prehlade i virusi učestaliji, jedan od "najpopularnijih" vitamina. Vitamin C osim jačanja imuniteta ima brojne zdravstvene prednosti, tako da je važno da unosite dovoljnu količinu ovog vitamina.
Koliko nam je vitamina C potrebno?
Preporučeni dijetetski dodatak (RDA) za vitamin C je 90 miligrama (mg) za muškarce od 19 i više godina i 75 mg za žene od 19 i više godina.
Zdravstvene prednosti vitamina C
Vitamin C ima brojne zdravstvene prednosti, što ga čini esencijalnim mikronutrijentom. Neophodan je za jačanje imunološkog sistema, a istraživanja pokazuju da je za nekoliko komponenti imunog sistema potreban vitamin C da bi funkcionisalo na svom optimalnom nivou.
Postoji, međutim, nekoliko drugih manje poznatih zdravstvenih prednosti vitamina C. Poznato je da igra ulogu u formiranju kolagena i zarastanju rana, pomaže u apsorpciji gvožđa i moćan je antioksidant, piše "Everyday Health".
Koje voće i povrće sadrže vitamin C?
Crvena paprika i vitamin C
Crvene paprike imaju puno vitamina C, do 95 miligrama u 1/2 šolje. Takođe su dobar izvor vitamina A, B, E i K, kao i kalijuma, folata, mangana, fosfora i magnezijuma. Jednu papriku isecite na trake i njom uzimajte umak ili je iseckajte u salatu ili omlet.
Kivi
Ovo „dlakavo” voće je puno vitamina C, tako da oko 70 miligrama, koliko ima jedan kivi srednje veličine, sadrži više ovog vitamina od pomorandže. Osim toga, ima vlakna, kao i flavonoide i karotenoide, antioksidanse koji pomažu u zaštiti naših ćelija. Većina ljudi ih prvo oljušti, ali koža ima dobre hranljive materije i vlakna. Možete pokušati da istrljate „dlake” i jedete ih sa kožom. Samo ih prvo operite.
Vitamin C sadrže jagode
Šolja ovih poslastica veličine zalogaja sadrži oko 85 miligrama vitamina C. Takođe su niskokalorične i bogate vlaknima i raznim antioksidansima. Kupujte jarko crvene jagode sa svežim listićima na peteljkama i bez znakova buđi. Operite ih hladnom vodom i ne skidajte peteljke da bi sok ostao unutra.
Brokoli
Pola šolje kuvanog brokolija ima oko 50 miligrama vitamina C. Takođe ima mnogo vlakana i drugih antioksidanata koji, između ostalog, izgleda da smanjuju upalu. Najbolji način kuvanja brokolija jeste na pari 5 minuta ili kraće. Na ovaj način brokoli u sebi može da zadrži više vitamina C, što nije slučaj ako bi ga kuvali. Kada kupujete, potražite stabljike jarkih boja i tamno zelenkastu glavu koja je čvrsta kada je lagano stiskate.
Dinja je izvor vitamina C
Dinja ima veliki izbor hranljivih materija – karotenoide, vitamine B, kalijum, magnezijum, bakar, flavonoide – pored svojih 30 miligrama vitamina C u 1/2 šolje. Udvostručite ovu meru i u šolji dinje dobićete duplo više vitamina C, a samo oko 50 kalorija.
Paradajz
Iz paradajza srednje veličine dobićemo oko 20 miligrama vitamina C, ako ga jedemo sirovog. Nivo vitamina C se smanjuje kod kuvanog paradajza. Ali antioksidans koji se zove likopen raste. Dakle, da bismo iskoristili sve prednosti, možemo da stavimo svež paradajz na sendvič za doručak i kuvani paradajz u sosu za testeninu za ručak.
Krompir sadrži vitamin C
Pečeni krompir u ljusci, srednje veličine ima oko 20 miligrama vitamina C. Ali, dobar je i na druge načine. Odličan je izvor kalijuma i vlakana. Umesto da ih pržimo na ulju, možemo da ih pečemo u rerni na maslinovom ulju. Na pečen krompir, umesto putera, možemo da stavimo zdrave dodatke, kao što su sveža salsa i nemasan sir.
Karfiol
Šolja cvetića karfiola sadrži oko 40 miligrama vitamina C. Ovo povrće je i pristojan izvor vitamina K, folata i vlakana. Možemo ga jesti sirovog, kuvanog na pari ili pečenog sa malo maslinovog ulja. Ukus možemo da mu poboljšamo i ulepšamo dodavanjem svežeg začinskog bilja, poput timijana, koji sadrži oko 4 miligrama vitamina C u jednoj supenoj kašici.
Prokelj
U 1/2 šolje kuvanog prokelja dobićemo 50 miligrama vitamina C, zajedno sa dosta vitamina K, vlakana i drugih hranljivih materija. Možemo da ga ispečemo sa slaninom i lukom ili samo sa malo maslinovog ulja i dobićemo ukusan, zdrav prilog.
Čaša od 2 dl treba da nam obezbedi 70 do 95 miligrama vitamina C, otprilike onoliko koliko nam je dnevna potreba. Ako ne možete da podnesete kiselkast ukus, ista količina soka od pomorandže treba da bude podjednako dobra, piše Eklinika.