Петоро људи УМРЛО због инфекције листеријом, налази се у овим намирницама, а ово су ПРВИ СИМПТОМИ ТРОВАЊА
Градски завод за јавно здравље Београда наводи да поврће може бити контаминирано бактеријом преко земљишта, а храна се може контаминирати током процеса припреме.
Инфекција бактеријом листеријом била је смртоносна за петоро људи у Аустрији, а аустријска млекара “Глогниц” морала је да обустави производњу због сумње да су неки њени производи извор ове бактерије. Сада је Србин који је водио озлоглашену млекару осуђен на 13 месеци затвора.
Бивши генерални директор млекаре (39) из Доње Аустрије, српског порекла, осуђен је на 13 месеци затвора пред Судом у Винер Нојштату због убиства из нехата и наношења телесних повреда након што је у кајмаку који производи његова млекара пронађена бактерија „листерија“, чија је конзумација довела до смрти петоро људи.
Бивши генерални директор млекаре Глогниц суочио се са озбиљним оптужбама у судском процесу у Винер Нојштату, међу којима је и убиство из нехата. Између 2020. и 2022. године, смртоносна листерија се наводно појавила у фабрици сира оптуженог. Ове клице су петоро људи коштале живота, а шесторо се разболело. Међу оболелима је била и беба која је боловала од листериозе када је рођена 2022. године, седам недеља пре времена. Девојчица је преживела сепсу опасну по живот.
Суђење је почело у септембру 2023. године изјавама сведока, који су указали на стравичне услове у фабрици за производњу сира – имали су пацове, буђ, осећао се непријатан мирис и слично. Поред низа поропуста у одржавању, такође је утврђено да запослени нису прошли адекватне обуке, те да доставна возила нису била адекватно хлађена.
АКО СТЕ ОВО РАДИЛИ У РИЗИКУ СТЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ШУГУ! Докторка открила како се најлакше заразити: "Може и преко гардеробе и изгледа ЈЕЗИВО – ситне бубице копају каналиће по кожи"
БУБРЕЗИ ЗБОГ ОВОГА ПРОПАДАЈУ: Ово МЕСО и превише соли ОЗБИЛНО угрожавају здравље, али и ГРЕШКЕ које правимо
Шта је листерија
Листерија (листериоза) је заразна акутна болест коју изазива инфекција бактеријом Листериа monocytogenes.
Листерија је ретка и веома опасна бактерија, која у најтежим случајевима може да буде и смртоносна. У наше тело она најчешће доспева контаминираном храном, односно зараженим намирницама какве су млечни производи или сирово, а недовољно опрано поврће. Широко је распрострањена, од природе, преко животиња (сисари, птице, инсекти – паукови), до хране.
Листерија може да се развија на температури нижој од 0 степени Целзијуса, па до 45 степени. То значи да може да се размножава и у фрижидеру, што је чини посебно опасном.
“Листерија је веома опасна бактерија, најчешће се налази у сливницима, одливима у производним погонима хране у овом случају. Довољно је да радници ходају преко тих подручја и да бактерија остане на чизмама, обући и да тако доспе у погон где се пакује, сортира или производи намирница, рекао је за портал еКлиника проф. др Драгојло Обрадовић председник Удружења микробиолога Србије.
Како долази до контаминације
Градски завод за јавно здравље Београда наводи да поврће може бити контаминирано листеријом преко земљишта, а храна се може контаминирати током процеса припреме. Бактерија се може умножити до нивоа да је обољење могуће у процесу дистрибуције или складиштења хране.
“Контаминација је могућа и пре и после термичке обраде, добијете добру намирницу, али она се онда контаминира у процесу паковања или сортирања”, објаснио је проф. Обрадовић.
Листерија је честа бактерија у млеку и млечним производима, може да изазове спонтани побачај или превремени порођај код трудница, а када погоди централни нервни систем, добија се менингитис.
Заражавање и ко је у посебном ризику
До појаве првих симптома од тренутка заражавања може да прође неколико дана, али и дуже од тога, чак и неколико месеци. Инкубација обично траје од седам до 30 дана, а најчешће 21 дан.
Особе које имају већи ризик за заражавање су старији људи, труднице, новороденчад, оболели од малигних хематолошких болести и имунокомпромитоване особе. Код таквих случајева, до пада имунитета долази услед примене терапије кортикостероидима или цитостатицима, инфекције ХИВ вирусом или трансплантацијом.
Где се све налази листерија
Бактерија листерија живи у води, на земљи, у животињском измету, и у намирницама као што су:
- сирово поврће
- заражено животињско месо
- млечни производи и непастеризовано млеко
Посебно су јој изложене животиње које живе у групама, односно стадима.
Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) 2021. се детаљније бавио истраживањем више случајева инфекције листеријом и потврдио да се зараза проширила из упакованих мешаних салата различитих произвођача.
Како долази до инфекције
До инфекције такође долази и непосредним додиром током клања заражених животиња. Људи се најчешће заражавају уносом недовољно термички обрађене хране болесних животиња или је загађена њиховим фекалијама (млеко, млечни и месни деликатесни производи, рибље, живинско и говеђе месо, поврће). Фетус се може да зарази листериозом преко постељице.
Симптоми инфекције листеријом
Развој инфекције, њен ток и озбиљност зависе од количине бактерија коју је неко унео, стања имунитета и патогених својстава бактерија домаћина.
Инфекција листеријом у нашем организму се манифестује као менингитис или менингоенцефалитис, ромбенцефалитис или мождани апсцес.
У највећем броју случајева симптоми су:
- мучнина
- грозница
- болови у мишићима
- дијареја
- укочени врат
- главобоља
- конфузија и збуњеност
- конвулзије
- проблеми са равнотежом
А новорођенче инфицорано листеријом може да има следеће симптоме:
- грозница
- повраћање
- изостанак апетита
- раздражљивост
Могуће компикације
Компликације, односно последице озбиљнијих облика инфекције коју изазива ова бактерија могу бити побачај или превремени порођај.
Болест може да захвати сваки орган у телу, чак и централни нервни систем, када изазива менингитис. Посебно предиспониране групе за заражавање су новорођенчад, особе старије од 70 година и људи са ослабљеним имунитетом (имунокомпромитоване особе). До највежег броја заражавања, кажу статистике, долази у периоду од маја до августа, вероватно због преласка на ражим исхране са више младог, свежег поврћа, и високих температура. Стопа смртности креће се између 20 и 30 одсто, а 22 одсто инфекција листеријом током трудноће заврши се побачајем.
Како се дијагностикује и лечи
Дијагноза листериозе поставља се на основу изолованих бацила из крви, ликвора, амнионске течности и других стерилних узорака. Због инциденце ширења по организму, није довољна изолација бактерије само из столице или вагиналне флоре.
Као најефикаснија терапија у лечењу се показали су антибиотици које одређује искључиво лекар на основу клиничке слике и општег стања пацијента.
Превенција је кључна
Најважније правило превенције јесте поштовање правила у процесу производње хране, од прања, до темељне термичке обраде. Значајна је и едукација ризичних група о избегавању уопотребе непастеризованог млека и млечних производа (труднице, имунокомпромитоване особе).
Особе са слабијим имунитетом и труднице треба да избегавају конзумирање непастеризованог млека и млечних производа, али и све врсте готове хране која се не загрева пре употребе.
У случају да се храна чува у фрижидеру потребно је подгрејати је, а сирово воће и поврће добро опрати под млазом воде, пише еКлиника.
Србија Данас/ Nova.rs