У СРБИЈИ СВИ ОБОЖАВАЈУ АЈВАР, А МАЛО КО ЗНА КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВ: Јача имунитет, а у комбинацији са 1 НАМИРНИЦОМ ТОПИ САЛО
Омиљени намаз има бројна корисна својства, сазнајте колик је ајвар добар за здравље.
Ајвар, најомиљенији домаћи намаз или, како га неки зову салата, у Србији је неизоставан састојак јесењег и зимског јеловника. Мажемо га на хлеб, погачу, једемо као прилог уз месо, правимо од њега слане ролате и торте... нема јела у који не би могао да се дода. Осим популарних домаћих салата које се у Србији припремају одвајкада, а које су како је гастроентеролог др Војислав Перишић истакао најздравија зимска храна, ова зимница је права мала ризица здравља у тегли.
"Спрски кавијар", како га често зову, има и бројне здравствене благодети, а о којима се обично мало прча јер се најчешће везује уз јаку зимску храну, па га многи сматрају висококалоричним гурманлуком.
Специјалиста саветује: ЕВО КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ СТРЕСА и зашто је то важно за ваше здравље
Могуће је НОСИТИ СУКЊЕ ЗИМИ, А ДА СЕ НЕ СМРЗНЕШ: Генијалан трик, уз обичне НАЈЛОНКЕ ти треба још једна СИТНИЦА
Истина је да се ово јело у оригиналу спрема само од печених паприка, уз додатак уља и зачина. Неке домаћице додају и плави патлиџан. У зависности од врсте паприка и додатака, може бити благ или љут, а по мишљењу многих најукуснији је онај који се припрема од цепаних паприка. Искусне домаћице кажу да је ова припрема нешто захтевнија, али да се исплати.
Како се "прави" ајвар припрема само од поврћа и уља, заправо је нискокалоричан. Садржи протеине, угљене хидрате и масти. Отприлике 100 грама ове намирнице има између 80 и 130 калорија. Најбоље је комбиновари га уз неки протеински оброк, као што је посно месо, пилеће, ћуреће, јунеће, или пак уз туњевину.
Утицај на здравље
Како су паприке права ризница витамина Ц, тако се овај нутријент обилато налази у ајвару. Колико је овај витамин значаја за имунитет, а посебно у зимском периоду када "харају" вируси, свима је познато. Садржи и витамин А, као и Б2 и фолну киселину. Богат је и влакнима који поспешују варење и подстичу метаболизам, што га чак чини јако добром намирницом за ослобађање од сувишних килограма. Наравно, под условом да се не претерује у количини.