"УЗИМАТЕ ТО ДА СЕ ОПУСТИТЕ, а тиме повећавате ризик од ОПАКЕ БОЛЕСТИ!" Онколошка дијететичарка предложила здравије варијанте од оних које се често конзумирају
Др. Николе такође наглашава да заслађивачи не повећавају ризик од рака, супротно неким популарним митовима.
Онколошка дијететичарка открила је која врста хране никада није на њеном јеловнику када наручује храну "за понети" јер је то део њеног приступа превенцији рака.
Када чујемо реч "рак", често помислимо на најгоре сценарије, посебно уз предвиђање "Цанцер Research УК-а" да ће се учесталост болести повећати за 55 посто у наредних 20 година. Иако се често чини да је рак ван наше контроле, стручњаци наглашавају да то није увек само питање "лоше среће".
Др. Никол, која се специјализовала за исхрану у превенцији рака, дели савете о врстама хране и пића које избегава.
На свом ТикТок профилу "oncology.nutrition.rd", открива да потпуно избегава све врсте алкохола, укључујући црно вино, јер алкохол може повећати ризик од шест различитих врста рака због присуства етанола.
Она објашњава: "Често видим како људи користе алкохол као средство за смањење стреса, суочавање са емоцијама или забаву. Но, свака конзумација алкохола, без обзира на количину, повећава ризик од рака. Зато сам одлучила потпуно избацити алкохол из своје исхране".
Уз алкохол, др. Никол упозорава на сухомеснате производе, популаран додатак на пици, јер "прерађено месо повећава ризик од рака дебелог црева, чак и у малим количинама". Објашњава да избегава кобасице и остало прерађено месо као што су виршле, деликатесни нарези и претходно кувана меса, јер свака конзумација ових намирница повећава ризик од рака.
Уместо тога, др. Никол преферира пицу са сиром, поврћем, пилетином или домаће припремљеном кобасицом. Препоручује избегавање прекомерне конзумације црвеног меса, иако оно не повећава ризик од рака у истој мери као алкохол и прерађено месо.
"Препоручујем ограничење црвеног меса на 500 грама недељно, јер већа количина може повећати ризик од рака дебелог црева", каже.
Др. Николе такође наглашава да заслађивачи не повећавају ризик од рака, супротно неким популарним митовима.