За лако РАЗБУЂИВАЊЕ, није КАФА - Намирнице које ће ПОДИЋИ јутарњи ниво ЕНЕГИЈЕ, а једна је добра и за ВИД
Веровали или не, али кафа и слаткиши нису најбоље решење за разбуђивање. Постоје многе здравије намирнице, које много боље разбуђују, а хидратација је најбитнија од свега, да би се организам покренуо и био спреман за нормално функционисање.
Посезање за кафом многима од нас први је потез након изласка из кревета, јер смо уверени да ћемо се тако лакше разбудити. Иако у томе делимично има истине, јер ће нас својство кофеина заиста извући из кревета, кафа нема никаква нутритивна својства која би наш организам припремила за дан.
Зато је добро, ако је већ не можемо потпуно избацити, комбиновати кафу с другим намирницама које својим својствима утичу на буђење читавог организма, као и на бројне друге добробити. Ево неких од њих.
Тиквице ЈАЧАЈУ ИМУНИТЕТ, добре су за вид и СТОМАК - Направите окрепљујући ПОТАЖ од овог поврћа по ЦАКАНИНОМ рецепту
Наведите гору НАМИРНИЦУ од УЖЕГЛОГ СЕМЕНА - ЛОСОС из УЗГАЈИВАЧНИЦА једна од НАЈОТРОВНИЈИХ риба , ШТЕТАН по здравље
Вода
Иако вода, строго гледано, није намирница, њене добробити за наш организам су бројне, а најпре ће делотворна бити прва чаша воде коју попијемо одмах након буђења. Наиме, након шест до осам сати сна без уношења течности, нашем телу потребна је вода како би покренула пробаву, циркулацију, пренос хранљивих материја, уравнотежила телесну температуру, а свим тим наш организам припремила за дан који је пред нама.
Сок од наранџе
Други напитак за којим се може посегнути јесте сок од наранџе, па и он спада у тзв. намирнице за разбуђивање. Богат је антиоксидантима, даје привремени осећај ситости, садржи витамин Ц, фолну киселину, калијум и магнезијум. Штавише, истраживање које је објављено у Јоурнал оф Медицинал Food показало је да редовна јутарња конзумација сока од наранџе значајно подиже ниво антиоксиданата у телу, а тиме и отпорност организма на спољашње утицаје.
Међутим, треба напоменути да ће сва та својства пружити само природни цеђени сок, а не онај из тетрапака препун додатих шећера.
Овсена каша
Овсена каша сматра се једном од најздравијих намирница па се све чешће налази и на нашим јеловницима. Обилује влакнима, протеинима, помаже у контроли крвног притиска и уједно смањује лош холестерол.
Због свега тога, након конзумирања овсене каше осећаћемо се дуже ситима, а како има и ниски гликемијски индекс, пружиће нашем организму прегршт енергије и тако нас пренути из фазе поспаности, а да притом не утиче драстично на ниво шећера у крви.
Јаја
Иако су многима можда очит избор за доручак, последњих година воде се расправе о томе да ли су она заиста здрава или не. Ако знате где се могу купити свежа јаја која хормонски нису третирана, онда нема бојазни да се не уврсте у свој јеловник. Наиме, било да су кувана или у облику омлета, одличан су извор протеина, витамина Б, Б12, А, Д и Е, калцијума и гвожђа. Од њих смо дуго сити и она добро припремају наш организам за нови дан.
Банане
Узети банану за доручак, ако ни због чега другог, најједноставнији је јутарњи потез који ће организму дати енергију барем на који сат. Банане које су још увек мало зелене један су од најбољих извора скроба, здравог угљеног хидрата који вас чини ситим и убрзава ваш метаболизам.
У бананама има и калијума, електролита који помаже у снижавању крвног притиска, као и велике количине антиоксиданата. Осим тога, банане помажу у снижавању крвног притиска, а како садрже и аминокиселину триптофан, помажу у побољшању нашег јутарњег расположења.
Бадеми
Ако не стигнете да доручкујете код куће, барем на посао осим банане понесите и бадеме. Наиме, реч је о грицкалици која је богата витамином Е, антиоксидантом који одржава имунитет и помаже у одржавању здравља очију. Бадеми су такође богати протеинима који вас чине ситим и помажу код мршављења, као и омега 3 масним киселинама које су добре за срце. Узмете ли на послу само 100 грама бадема, с њима без проблема можете издржати до паузе за ручак, а ако стигнете добро их је намочити у воду претходно вече.
Боровнице
Чудесна својства обично крију мале бобице, а тако је и с боровницама које можемо додати свом доручку у припремљен смути, јогурт или овсену кашу. Оне обилују влакнима, витамином Ц, витамином К и манганом, а 85 одсто њих састављено је од воде, што их чини идеалном дијеталном намирницом.
Не само да влакна утичу на осећај ситости, него једињења у боровницама утичу и на наш спољашњи изглед смањујући штету коју је на кожи изазвало сунце. Боровнице такође помажу очувању здравља нервних ћелија, а одличан су одабир када је пред нама тежак дан пун захтевних интелектуалних послова.