ОПРЕЗ ПРИЛИКОМ ПРИПРЕМЕ
Срби овако ОДМРЗАВАЈУ ХРАНУ, а веома је ТОКСИЧНО - Ево како је исправно, једини начин да се БАКТЕРИЈЕ не разможавају
Када је у питању нутритивни састав хране, начин на који се чува храна може направити разлику. Умногоме игра улогу која се храна замрзава.
Замрзавањем хране ретко долази до промене нутритивних вредности, а ако до промене и дође, те промене су веома мале.
Процес замрзавња заправо може помоћи у бољем очувању одређених хранљивих материја, попут оних у воћу и поврћу. Уколико тестенину или пиринач оставимо у фрижидеру, може се створити отпоран скроб и повећати се потенцијалне здравствене користи овакве хране. Њено замрзавање не мора нужно значити и промену нутритивног састава.
"Замрзнути кристали који се формирају када се нешто замрзне највећи су разлог због којег се одређени хранљиви састојци могу изгубити"., објаснила је Келси Коста, регистрована дијететичарка и консултант зуа исхрану. "Ови кристали могу разбити ћелијске зидове, што доводи до благог губитка одређених хранљивих материја, као што су витамин Ц и витамин Б, који су растворљиви у води", рекла је за Health.
Време одмрзавања као важан фактор
Продужено време одмрзавања може негативно утицати на хранљиве материје, рекла је Киркпатрик.
"Чинило се да краће кључање задржава каротеноиде у броколију, док је одмрзавање у микроталасној пећници имало негативан утицај на броколи. Међутим, кратко одмрзавање у микроталасној пећници показало је мање штетних ефеката".
Воће и поврће је најбоље искористити у року од 8-12 месеци, али и дуже замрзавање ових производа неће смањити сигурност њиховог конзумирања.
Такође је важно напоменути да смрзнуту храну треба одмах ставити у замрзивач када се вратите кући из продавнице, рекла је за Health др Џил Робертс, ванредна професорка специјализована за безбедност хране на Колеџу за јавно здравље Универзитета Јужне Флориде. Она је додала да свеже припремљену храну коју намеравате да замрзнете треба замрзнути у року од два сата од припреме.
Безбедно одмрзавање хране
Поменута докторка, Џил Робертс, саветује да храну одмрзавамо у фрижидеру, микроталасној пећници или делимично у току самог процеса припреме хране.
Храну никако не бисмо смели одмрзавати у судопери или у топлој води, као ни остављањем на радној површини током ноћи. На овакав начин омогућавамо микробима да брже расту.