Једите је што више
Научно је доказано: Ова воћка значајно побољшава расположење, а све због једног витамина
Анкете су прикупиле податке о неколико компоненти као што су енергија и умор, расположење, продуктивност, квалитет и квантитет сна и нивои физичке активности...
Здрава исхрана иде руку под руку са високим квалитетом живота, али истраживачи и даље уче више о вези између хране и менталног здравља. Да бисмо даље истражили ову тему, недавна студија коју је објавио Бритисх Јоурнал оф Нутритион бавила се ефектима конзумирања кивија и витамина Ц на расположење и брзину којом су учесници искусили побољшања.
Студија је открила да је конзумирање кивија побољшало расположење након четири дана, при чему је утицај на виталност и расположење био нешто јачи у поређењу са онима који су примали суплементе витамина Ц. Ово наглашава важност витамина Ц за ментално здравље и сугерише да би добијање ове хранљиве материје из целих извора хране могао бити најефикаснији метод.
Киви је једно од многих воћа које нуди неколико здравствених предности. Поред тога што садржи влакна, калијум и витамин Е, има релативно висок ниво витамина Ц. Витамин Ц је критична хранљива материја неопходна за функцију имуног система и зарастање рана. Претходне студије показују да додаци витамина Ц и воће богато витамином Ц могу помоћи у побољшању расположења.
За тренутну студију, истраживачи су претпоставили да витамин Ц може утицати на расположење и здраву функцију мозга. Желели су да истраже како би унос воћа могао утицати на ментално здравље током неког времена. Учесници су били подељени у три групе: једна група је свакодневно добијала суплемент витамина Ц, друга два кивија дневно, а трећа дневну таблету плацеба.
Учесници су узимали додељену интервенцију или плацебо четири недеље и одговарали на анкете сваки други дан. Анкете су прикупиле податке о неколико компоненти као што су енергија и умор, расположење, продуктивност, квалитет и квантитет сна и нивои физичке активности. Истраживачи су открили да су учесници који су конзумирали киви приметили побољшање расположења и виталности око четири дана и побољшање продуктивности око 14. дана, преноси Хола!
Налази студије сугеришу да постоји вредност у мерењу честих промена расположења у реалном времену у свакодневном животу кроз интервентна испитивања како би се разумели обрасци и временски оквири промена.