ЗДРАВИЈА И ОД БЕЛОГ ЛУКА! Ова БИЉКА је самоникла, има је у шуми, ЈАЧА ИМУНИТЕТ и детоксикује!
Ништа боље не може да вам се нађе на тањиру овог пролећа!
Поново је стигла сезона сремуша. Уколико сте љубитељи ове преукусне салате која је самоникла и има је у нашим шумама, а можете је купити и на пијаци, ово је добра вест за вас.
Сремуш је зелена биљка која се назива и "дивљи" или "медвеђи лук", али и "убица отрова", јер је једна од најбољих природних намирница која чисти систем органа за варење и крв од токсина који су се таложили у организму током зиме.
Биохемичари тврде да је сремуш чак здравији од белог лука, а због обиља алина који се под утицајем кисеоника претвара у алицин, дивљи лук подмлађује крвне судове и чини их еластичним. Сремуш је богат и етарским уљима, вредним минералним солима, шећером, витамином Ц, каротеном...
РУЖНЕ ДО БОЛА! Ова ОБУЋА је ХИТ овог пролећа, девојке је НОСЕ уз буквално сваку одевну комбинацију!
Сезона ове биљке је пролеће, односно бере се у априлу и мају и прави, органски сремуш, расте дубоко у шумама. Ова биљка има одличну моћ детоксикације, немачки травар Јохан Кницкле истицао је његову вредност и и говорио да би људи били потпуно здравиако би сремуш укључили у свакодневну исхрану.
Због обиља витамина Ц који садржи, сремуш је одличан по имуни систем, а у кулинарству можете експериментисати и стављати га у разна јела. Ипак, најделотворнији по здравље биће ако га користите у свежем стању.
Савршено се слаже уз зелену салату, а уз мало сирћета и маслиновог уља можете аправити укусну салату од сецканог сремуша. Можете направити и оброк салату, тако што ћете исецкати краставац и сремуш, па зачинити и полити јогуртом. Можете од њега правити чорб еили супе, користити га као додатак разним јелима, али и правити питу и рижото са сремушем.
Ево какво благотворно дејство сремуш иам по здравље нашег организма:
- регулише холестерол и смањује притисак
- јача имунитет и штити од вируса и инфекција
- помаже код чира на желуцу и гастритиса
- чисти крвне судове и подстиче здравље срца
- у облику купке негује кожу
- прочишћава организам од токсина
- смањује надустост
- побољшава и чисти органе за варење
Како да припремите лековити сок од сремуша:
Ситно исецкајте листове сремуша и из њих исцедити сок уз помоћ соковника. Добијени сок складиштите у стакленој тегли. Можете конзумирати по 1 кашичицу сока од сремуша три пута на дан или га сипајте у јогурт или воду, а најбоље је да га једете као салату док је свеж.