NA MARSU ĆE SE GAJITI AVOKADO: Nova era može da počne, poslednja otkrića omogućavaju kolonizaciju Crvene planete
Prvi put da su naučnici uspešno kreirali metodu krioprezervacije za avokado - a na tome se radilo više od 40 godina
Uprkos tome što se smatralo da će članovi posade koji će boraviti na Marsu imati meni uglavnom od namirnica od krompira, naučnici rade na tome da toj listi dodaju avokado.
OVO NE SME DA SE PROPUSTI: Pogledajte sve KVOTE za Rolan Garos! Nole ili Rafa, može biti samo jedan!
NASA OČEKUJE UDAR, SPEMILA TAJNI PROTOKOL ZA "SUDNJI DAN"! Ovo je plan od 5 tačaka koji će odrediti sudbinu čovečanstva!
KINEZI SE SPREMAJU ZA RAT? Snimak iz ruske fabrike helikoptera SLUČAJNO OTKRIO namere Pekinga (FOTO)
Istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu osmislili su metodu koja kao smrznute, može da sačuva izdanke manga, i da ih kasnije ih oživi kako bi izrasli u zdravu biljku.
Izdanci se stavljaju u traku od aluminijumske folije, a zatim u kriosejv "okruženje" dok se čuvaju u tečnom azotu.
- Pretpostavljam da možemo da kažemo da je u pitanju avokado svemirske ere - spreman je da bude zamrznut i prebačen na Mars kada ljudski let postane moguć - rekla je profesorka Nina Majter.
Tim je krenuo u ovu misiju kako bi se pronašlo rešenje protiv nestašice voća. Dakle, ne samo da bi se obezbedila hrana na drugoj planeti, već i da bi se određena vrsta biljke sačuvala i za potrebe na Zemlji.
Inače, ovo je prvi put da su naučnici uspešno kreirali metodu krioprezervacije za avokado - a na tome se radilo više od 40 godina.
- Cilj je sačuvati važne sorte avokada i ključne genetske osobine ove biljke od mogućeg uništavanja zbog zarličitih pretnji kao što su štetočine, gljivice, bolesti, što nije retkost na Floridi gde se avokado dosta gaji - objasnio je Kris O Brajan sa Univerziteta u Kvinslendu.
- Tečnom azotu nije potrebna električna energija da bi održavao temperaturu, pa je uspešno zamrzavanje avokada efikasan način očuvanja biljnog materijala može se reći - na neodređeno vreme - dodaju naučnici.
Krioprezervacija se obično koristi za zamrzavanje spermatozoida i jajnih ćelija, međutim, postupak je korišćen i na drugim biljkama, uključujući banane, vinovu lozu i jabuke.
O'Brajan se udružio sa dr Majterovom, dr Rakel Foldžado iz biblioteke Hantington uz podršku Muzeja umetnosti i botaničkih vrtova u Kaliforniji, kako bi se ova tehnika usavršila.
Na početku su uspeli sa metodom zamrzavanja i tako eksperimentalno dobili 500 biljaka avokada iz smrznutih izdanaka.
Tim je nakon toga, postigao između 60 i 80 procenata uspeha u ponovnom uzgoju smrznutih biljaka izdanaka avokada u zavisnosti od sorte.