SLATKO, A LAKO: Kiflice od kojih ćete prste polizati! (FOTO)
Za kiflice vam ne treba puno vremena a ni sastojaka, a kada pročitate ovaj recept, više ih nikada nećete spremati na drugačiji način.
Kiflice su omiljene kako deci tako i odraslima. Spremaju se lako, ne zahtevaju mnogo vremena a u njih možete staviti sve što volite, bilo da su slane ili slatke.
Dodajte samo malo OVOG začina u PRŽENICE - biće ukusnije za 100 ODSTO! (FOTO)
A ako volite kombinacije slatko-kiselo, onda je ovaj recept pravi za vas.
Sastojci:
Za testo vam je potrebno:
- 2 jajeta
- 2 dl ulja
- 3 dl mleka
- 1 kašika suvog kvasca
- 100 g šećera
- oko 700g brašna
Fil:
- džem od šljiva
Za sirup:
- 3 dl vode
- 200 g šećera
U 3 dl mlakog mleka staviti kašiku suvog kvasca i 100 g šećera, pa dodati 2 jajeta, 2 dl ulja i brašnom zamesiti testo.
Testo dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad testo nadođe, podeliti na pet delova. Svaki deo razvaljati u krug i iseći na 8 trouglova. Na svaki trougao testa staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu, isto uraditi sa svim delovima testa. Kiflice ostaviti da odstoje 15 minuta a zatim ih ubaciti u rernu i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene.
U medjuvremenu skuvati sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljivati u topao sirup, ne treba da stoje u sirupu već ih samo provučete kroz njega sa obe strane. Po želji možete ih posuti kokosom.
Prijatno!