BRZO PROPADA: Evo gde svi GREŠIMO prilikom odlaganja BELOG LUKA, a ovako će DUŽE zadržati SVEŽINU
Ukoliko imate naviku da nabavljate veće količine, vodite računa o ovome...
Beli luk je definitivno jedan od začina i zaštitnika imuniteta koji najviše koristimo u toku jeseni i zime. Međutim, ukoliko kupite veće količine i čuvate ih u kućnim uslovima može se desiti da se većina plodova osući i postane neupotrebljiva.
Ukolio imate svoju baštu i želite da ga sačuvate, najbolje je da ga izvadite sa stabljikom i korenom, ali ga ne čistite od zemlje. Tako ga držite dve nedelje, a zatim ga isto tako odložite na tavan ili mesto gde postoji jako strujanje vazduha, na terasu ukoliko je pokrivne. Tako će sačuvati sve nutnitivne sastojke.
Nakon odsecanja stabljike u gajbu se sipa tanak sloj soli, oko 1 do 2 cm debljine. Poslaže se beli luk i prekrije novinskim papirom, ovako skladišten, može da traje i do dve godin, a da ne istruli i ne promeni boju.
Mešavina LIMUNA I ovog ZAČINA prava je BOMBA za JETRU: Detoksikuje, ŠTITI i JAČA IMUNITET, obavezno probajte
OČISTITE BUBREGE za 6 dana: Najmoćniji narodni napitak otapa kamenje, izbacuje pesak i čisti telo od toksina
Kako čuvati beli luk nakon kupovine
Beli luk može da se nakon čišćenja i sušenja čuva na temperaturi od 16 do 20°C. Ovo je optimalna temperatura za kraći period čuvanja. Ukoliko želimo glavice belog luka da čuvamo duže, temperatura treba da ima vrednosti od 2°C do 4°C.
Tokom čuvanja, vlaga treba da je niža, jer se u vlažnim skladištima ubrzava proces propadanja glavica. Za očuvanje glavica belog luka najznačajniji faktori su:
- da su glavice zdrave, bez simptoma truleži i drugih bolesti;
- da su glavice očišćene i prosušene;
- da u skladišnom prostoru nema varijacije temperature i
- vlaga ne sme biti previsoka.
U domaćim uslovima glavice belog luka je najpraktičnije čuvati u drvenim gajbicama, korpama ili platnenim vrećama u plitkom sloju. Gajbice, korpe i vrećice bi trebalo da budu međusobno udaljene, kako bi se obezbedila bolja cirkulacija vazduha.
Ukoliko želimo da beli luk čuvamo u ispletenim pletenicama, tada prilikom čišćenja ne skraćujemo nadzemni deo biljke, već samo očistimo od suvišnog lišća. Osim u pletenicama, beli luk se može čuvati u snopićima. Biljke se nakon čišćenja povežu u manje snopiće i okače na prozračno mesto.
Neočišćene glavice belog luka možemo čuvati u sterilisanim teglama ili ih možemo uvaljati u brašno. Glavice možemo čuvati u soli na taj način što se u teglu slaže sloj soli, zatim sloj glavica i tako sve do vrha dok ne popunimo teglu. Beli luk, koji je zbog vlage ili prezrelosti ispao iz omotača, možemo čuvati u ulju i iskoristiti za pripremu zimnice ili ukiseliti.