TRUDNICE, OBRATITE PAŽNJU! Ove ČAJEVE NIKAKO ne smete piti tokom trudnoće
Nije na odmet znati...
Možda ste već stekli dobru naviku da redovno pijete čajeve, i u periodu trudnoće možete da nastavite da uživate u ispijanju čaja, ali, neki čajevi nisu više preporučeni u ovom periodu i treba ih ostaviti za neke dane u budućnosti.
Znaci približavanja POROĐAJA: Evo kada je vreme da krenete u porodilište
DOJENJE: Kako podstaći laktaciju i povećati količinu mleka u dojkama
MOJA BEBA ISAK I JA PIJEMO ČAJ! Seka objavila snimak TRUDNIČKOG STOMAKA - uživanje u mini oazi! (VIDEO)
Čajevi mogu mnogo više nego samo da utole žeđ ili da nas opuste. U čaju se krije hranljivost, lekovitost i prirodna pozitivna snaga biljaka koju unosimo na lak i jednostavan način u naš organizam. Neke biljke koje se koriste za pripremanje čajeva, koji su vam dozvoljeni, možete koristiti i kao začinsko bilje pri pripremi hrane, u malim količinama.
Važno:
Trudnice svakako ne treba da piju “prave” čajeve: zeleni čaj, crni čaj i oolong čaj (ruski, kineski, indijski, java, cejlonski i sl.).Zato ćemo navesti samo takozvane, domaće čajeve.
Prilikom kupovine čajeva u filter vrećicama ili instant čajeva, obavezno proverite sastav, jer proizvođači u velikom broju slučajeva, koriste i dodatne biljke uz dominantnu biljku, radi poboljšanja ukusa!
Nana se koristi protiv nadimanja i pije se ujutru pre jela:
- Matičnjak se pije uveče pre spavanja;
- Čaj od đumbira umanjiće problem jutarnje mučnine;
- Čaj od koprive preporučen je za trudnice koje imaju problem anemije;
- Ako trudnica ima problem sa opscipacijom, pije čaj od divlje nane posle jela;
- Šipak, zbog toga što sadrži vitamin C, se preporučuje kod prehlada ili za poboljšanje imuniteta.
Biljke koje se koriste kao čaj, sadrže veoma aktivne i moćne materije, pa ako nismo oprezni ili preterujemo u količinama, možemo postići i suprotan efekat.
Zato bi preporuka bila sledeća: za uživanje i okrepljenje izaberite ukuse koji vam se dopadaju i koji su vam dozvoljeni u periodu trudnoće, i menjajte vrste čajeva.
U letnjem periodu , ali i u zimskom, preporučljivi su i ledeni čajevi, koje možete sami pripremiti od voća ali i domaćih čajeva koji su vam dozvoljeni. Ledeni čaj se može začiniti cimetom u prahu, đumbirom u prahu ili pivarskim kvascem, i tada ćemo dobiti biološki vredan napitak. Ukoliko kupujete gotove proizvode obratite pažnju na sadržaj šećera ali i tačan sastav.
Najbolje je da se pre upotrebe bilo kog čaja, konsultujete sa svojim lekarom.