Idealan NEDELJNI RUČAK! Italijanski GULAŠ po receptu ANE BEKUTE - Pravi se od NAJJEFTINIJIH KOMADA MESA i par sastojaka
Danas je nezaobilazan deo italijanskih domaćinstava koja ga poslužuju uz kuvanu palentu ili pire od krompira.
Pevačica Ana Bekuta će 6.septembra napuniti 65 godina, a izgleda mnogo mlađe jer vodi računa o sebi. Poslednjih meseci je potpuno promenila režim ishrane, uspela da smrša, a nedavno je otkrila da i da li se do sad podvrgla nekoj plastičnoj operaciji.
„Još uvek ne razmišljam da idem pod nož i da se podvrgavam plastičnim operacijama, a već sam probala i svakodnevno koristim sve što je u domenu lasea ili nečeg što ne boli. Trenutno zatežem vrat i podbradak specijalnim vakuumom i laserskim zracima, ali još uvek ne razmišljam o operacijama“, rekla je nedavno Ana Bekuta.
Koliko se kvalitetno hrani i trudi da sama priprema svoje obroke, govori i njen recept iz nekadašnjih emisija Praktične žene.
Tom prilikom je Ana spremala italijanski gulaš koji se sastoji od jeftinih komada mesa – najčešće žilave govedine, jagnjetine, ovčetine ili svinjetine. Meso se seče na manje kocke, posipa brašnom, dinsta na masnoći s lukom i raznim povrćem, kuva se na niskoj temperaturi oko tri sata dok meso ne omekša pa se zato seče viljuškom. Ime je dobio po italijanskoj reči spezzattere, koja znači 'isečen na male komade'. Nekada se posluživao čak i na tradicionalnim venčanjima između predela na bazi testenine i glavnog jela.
Sastojci:
- 1 kg crnog luka
- 2 šargarepe
- ½ kg svinjskog mesa od buta
- 1 kocka za supu
- 500 ml paradajz sosa
- 300 gr mlevenog mesa junećeg
- peršun
- malo bibera
- 1 kocka za supu
- 1 kašika brašna
- 1 šoljica mleka
Priprema:
U šerpici na ulju prodinstati luk, dok se to dinsta svinjsko meso se može iseckati na kockice i propržiti na ulju sa malo bibera. Kada se luk prodinsta u njega uliti kocku za supu razmućenu u malo vode. U drugoj šerpi na ulju malo prodinstati mlevenu junetinu i kocku za supu. Kada se prodinsta, naliti paradajz sos i malo mleka, ostaviti da se sve lepo sjedini i ukrčka. Za to vreme će se svinjsko meso prodinstati i njega je potrebno sjediniti sa lukom. Na samom kraju potrebno je sjediniti te dve vrste mesa u jednoj šerpi i dodati šargarepu. Njoj je potrebno malo duže da se ukuva pa će taman za to vreme višak tečnosti ispariti. Pri kraju kako bi se gulaš zgusnuo napraviti zapršku od malo mleka i brašna. Da bi ukus bio upotpunjen dodati svež sitno iseckan peršun. Sve to servirati uz neku testeninu, rižu ili pire krompir.