Идеалан НЕДЕЉНИ РУЧАК! Италијански ГУЛАШ по рецепту АНЕ БЕКУТЕ - Прави се од НАЈЈЕФТИНИЈИХ КОМАДА МЕСА и пар састојака
Данас је незаобилазан део италијанских домаћинстава која га послужују уз кувану паленту или пире од кромпира.
Певачица Ана Бекута ће 6.септембра напунити 65 година, а изгледа много млађе јер води рачуна о себи. Последњих месеци је потпуно променила режим исхране, успела да смрша, а недавно је открила да и да ли се до сад подвргла некој пластичној операцији.
„Још увек не размишљам да идем под нож и да се подвргавам пластичним операцијама, а већ сам пробала и свакодневно користим све што је у домену ласеа или нечег што не боли. Тренутно затежем врат и подбрадак специјалним вакуумом и ласерским зрацима, али још увек не размишљам о операцијама“, рекла је недавно Ана Бекута.
Колико се квалитетно храни и труди да сама припрема своје оброке, говори и њен рецепт из некадашњих емисија Практичне жене.
Том приликом је Ана спремала италијански гулаш који се састоји од јефтиних комада меса – најчешће жилаве говедине, јагњетине, овчетине или свињетине. Месо се сече на мање коцке, посипа брашном, динста на масноћи с луком и разним поврћем, кува се на ниској температури око три сата док месо не омекша па се зато сече виљушком. Име је добио по италијанској речи spezzattere, која значи 'исечен на мале комаде'. Некада се послуживао чак и на традиционалним венчањима између предела на бази тестенине и главног јела.
Састојци:
- 1 кг црног лука
- 2 шаргарепе
- ½ кг свињског меса од бута
- 1 коцка за супу
- 500 мл парадајз соса
- 300 гр млевеног меса јунећег
- першун
- мало бибера
- 1 коцка за супу
- 1 кашика брашна
- 1 шољица млека
Припрема:
У шерпици на уљу продинстати лук, док се то динста свињско месо се може исецкати на коцкице и пропржити на уљу са мало бибера. Када се лук продинста у њега улити коцку за супу размућену у мало воде. У другој шерпи на уљу мало продинстати млевену јунетину и коцку за супу. Када се продинста, налити парадајз сос и мало млека, оставити да се све лепо сједини и укрчка. За то време ће се свињско месо продинстати и њега је потребно сјединити са луком. На самом крају потребно је сјединити те две врсте меса у једној шерпи и додати шаргарепу. Њој је потребно мало дуже да се укува па ће таман за то време вишак течности испарити. При крају како би се гулаш згуснуо направити запршку од мало млека и брашна. Да би укус био употпуњен додати свеж ситно исецкан першун. Све то сервирати уз неку тестенину, рижу или пире кромпир.