ODMAH PRESTANITE! Roditelji često OVO uskraćuju deci, a ne znaju da tako sprečavaju njihov razvoj
Dozvolite deci da kuvaju sa vama - na taj način podstičete njihov razvoj i učenje mnogih oblasti!
Pa šta ako umaže i sebe i vas i kujnu? Opraćete! Deca obožavaju da „petljaju“ u kuhinji i to zadovoljstvo im ne treba uskratiti (iako vama pravi posao) jer ima dvostruku korist: em se dete uči samostalnosti, em razvijate njegovu kreativnost.
Na stranu osmeh i cika od sreće!
Psiholozi kažu da svaki uzrast podrazumeva određene kulinarske veštine i to ovim redosledom:
Od treće do šeste godine klinci mogu da peru namirnice, da serviraju i da raspreme sto. Uključite ih u kuvanje tako što će vam dodavati sastojke, a neka jednostavnija jela i testa mogu i sami da mešaju. Sad već mogu da oblikuju testo, da pripreme podloge za pečenje...
Od šeste do desete godine neka vam čitaju recepte i pomažu u merenju sastojaka, neka naprave spisak potrebnih namirnica i da koriste mikser. Od desete do 13. godine već su sposobni da sami pripreme jednostavna jelau, da koriste mikrotalasnu rernu i šporet, da rendaju, seckaju...
Tinejdžeri su već sasvim posebna kategorija jer njih uglavnom hormoni ometaju da se bave bilo čime osim sami sobom. Ali, uz malo kreativnog i mudrog podsterka, možete da ih zainteresujete da sami osmisle svoj obrok ili klopu koju će servirati na žurki ili nekom posebnom prilikom. Možete ih, recimo, zadužiti da jednom nedeljno naprave večeru za celu porodicu (CARNEX Smazalice pužići bolonjeze su odličan i lak izbor koji obožavaju i deca i odrasli).
Portal "Kids Cooking Activites" objavio je detaljni spisak veština koje dete stiče kuvajući:
- Matematiku - brojanje, oblici, mere
- Rešavanje problema
- Hemija i nauka - razumevanje kako se hrana menja tokom procesa kuvanja
- Geografija - sa kog su podneblja namirnice i zašto su tamo rasprostanjene
- Lekcije iz kulture - kako se hrane ljudi širom sveta
- Lekcije iz istorije - kako su se ljudi hranili u prošlosti
- Lekcije iz oblasti zdravlja, a posebno važnost zdravih namirnica i čistoće
- Kreativnost
- Razvijanje motorike kroz merenje, nalivanje, seckanje...
Psiholog Ana Mirković sugeriše roditeljima da svoju decu podrže u prvim kulinarskim koracima.
-Jedan od najboljih načina da ih osamostalimo u kuhinji jeste da im ne dajemo zadatke, već da delegiramo odgovornosti.Tako što ćemo im dati mogućnost da sami urade ono što mogu, bez da ih stalno nadgledamo i opominjemo, ukazujemo šta ne valja i šta može bolje. Uvek mogu bolje, baš kao što i odrasli sve mogu bolje. Važno je da pohvalimo svaku njihovu inicijativu da nešto urade sami, nagradimo osmehom i bodrenjem svaki produkt njihovog samostalnog rada.
I, ne zaboravite: važna je priča. Osmislite neke lepe avanture sa zabavnim i veselim likovima. U TOM VAM MOGU POMOĆI Smazalice Žabica i Panda, neodoljivi junaci svake porodične večere, užine ili doručka. VAŽNO JE DA ZA PRVA ISKUSTVA U KUHINJI ODABERETE ONE proizvođače čiji proizvodi sadrže kvalitetne sastojke. CARNEX-ov SMAZALICE program prilagođen je dečjim potrebama i afinitetima i baš zato su idealne za prve korake mališana u kuhinji.
Za male i velike probirljivce i njihove kul mame, Smazalice mogu postati odlični partneri u građenju samostalnosti deteta, a mame mogu predahnuti i odahuti jer ova linija proizvoda ne sadrži aditive, konzervans i veštačke boje.
Paštetica, viršlica ili pužići bolonjeze? Svako kuvanje je lakše kad imaš s kim da se igraš. A za umazan pod i isflekanu majicu-lako ćemo. Važan je osmeh.