DOBRO ZAPAMTITE: Srećni ljudi posle ručka rade ovu stvar
Budite sigurni da će vam na ovaj način dan biti lepši.
Kaže se da obrok nije obrok ako se ne završi desertom. I zaista, sigurno je i vama poznata situacija da nakon obilnog i ukusnog ručka, umesto da se osećate sito i zadovoljno, imate osećaj da vam još nešto nedostaje. I ne, niste jedini.
Ukoliko se osvrnemo unazad kroz vreme, videćemo da su se dosta dugo voće i orašasti plodovi iznosili na kraju obroka, kako bi se on „zasladio“. Pre razvoja industrije šećera u XIX veku, slatke poslastice su bile retka privilegija i uglavnom su, u svom siromašnom obliku, rezervisane za prazničnu trpezu.
Danas je desert tradicija, a naučnici nas stalno podsećaju koliko mala slatka zadovoljstva utiču na raspoloženje.
Mi smo za vas izabrali pet najboljih deserta koje nikako ne smete propustiti i koji će zadovoljiti apetite i najokorelijih sladokusaca.
1. Sladoled
Neka i ovo leto sladoled bude vaš desert broj 1, a Frikom Quattro vam pruža priliku da doživite pravo uživanje u fantastičnom spoju ukusa! Obično se zavodljivim ukusima Quattro sladoleda prepuštamo bez griže savesti, jer je poznato da je ovo poslastica koja razgaljuje sva čula.
Posebna struktura koja hladi nepce, fini ukus, zabavan način konzumacije - sve su to razlozi zbog kojih ga obožavamo. Jedinstvena i skladna kombinacija Quattro ukusa ispuniće želje cele porodice i udovoljiti svakom njenom članu u svakoj prilici.
Za sve one koji ne mogu da se odluče da li je bolja voćna ili čokoladna kombinacija Frikom je spremio pravi miks. Tu su Choco Orange, Choco Fantasy - kombinacija čokolade sa malinom i višnjom, kao i jedinstveni Quattro+1 za sve one kojima su 4 ukusa malo, pa im uvek fali još jedan.
Eksploziju ukusa ove godine čine i 2 najnovije kombinacije, Crem Brulee koji savršeno spaja 4 nedoljiva ukusa - lešnik, zavodljivu karamelu i sladoled biskvit sa prelivom karamele i hrskavim posipom karamel bombona, kao i Pina Colada puna kokosa, egzotičnog manga, ananasa i kremaste bele čokolade uz koju ćete imati osećaj da ste na predivnoj tropskoj plaži.
2. Palačinke sa čokoladom
Iako njihovo ime potiče iz francuskog jezika i ovaj slatkiš se smatra francuskim, palačinke su evropski desert koji je popularan u svakoj zemlji i u svakom podneblju nosi drugo ime. Način pripreme svake vrste je identičan, a njegov ukus ipak najviše određuje fil. Mnogima su omiljene palačinke sa čokoladom ili prelivom, mada se ovaj recept može dopuniti i sa komadićima banane, svežim voćem ili mlevenim keksom.
3. Štrudla
Ovo divno punjeno pecivo je jednostavno za pripremu koliko je i ukusno. Za najukusniju se smatra bečka štrudla od jabuka, koja ima tanku koru, a unutra mnogo jabuka začinjenih cimetom i tajnim sastojcima koje nijedan kuvar ne želi da otkrije. Ovaj desert nas sve vraća u detinjstvo, jer nekada nijedno okupljanje ni slavlje nije moglo da prođe bez štrudle, bilo da je ona sa makom, marmeladom, čokoladom i orasima ili nekim drugim filom. Svaka je jednostavno savršena.
4. Čizkejk
Poznato je da je ovaj slatkiš bio popularan još u staroj Grčkoj, a danas je još traženiji. Kremasti sladak švapski sir i meko testo prave savršenu kombinaciju. Ovo je bez sumnje jedan od deserta koji se najviše naručuju u poslastičarnicama širom sveta.
5. Tiramisu
Po mnogima je upravo tiramisu najbolji italijanski desert. Svima je dobro poznat tako da nije potrebno da ga posebno predstavljamo i hvalimo. Spoj ukusa kafe i natopljenih piškota, kao i kakao i slatke pavlake vas tera da mu se stalno vraćate. Nakon što ga prvi put probate, nema šanse da ćete mu više odoleti.