Recept za SAVRŠENO NIKOLJDANSKO ŽITO - Začini koji potpuno menjaju ukus, niko mu neće odoleti
Spremite se za krsnu slavu, počnite od kolača i u ovom slučaju slavskog žita. Evo kao da bude veoma ukusno i aromatično.
Sveti Nikola je jedna od najčešćih slava u Srbiji i proslavljamo je za tačno 7 dana, 19. decembra. Ukoliko se pripremate da ugostite familiju i prijatelje, počnite od slavskog žita.
Evo jednog recepta za savršeno nikoljdansko žito.
Recept za slavsko žito
Najbolji recept za slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi, a evo i kako da ga napravite:
Sastojci za slavsko žito:
500 g pšenice belije
400 g kristal šećera
400 g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
Pola muskatnog oraščića
Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolje orahe, dobro očišćene i bez ljuspica.
Priprema:
Pola kilograma pšenice prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu.
Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni - pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima volumen. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.
Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje.
Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.