Рецепт за САВРШЕНО НИКОЉДАНСКО ЖИТО - Зачини који потпуно мењају укус, нико му неће одолети
Спремите се за крсну славу, почните од колача и у овом случају славског жита. Ево као да буде веома укусно и ароматично.
Свети Никола је једна од најчешћих слава у Србији и прослављамо је за тачно 7 дана, 19. децембра. Уколико се припремате да угостите фамилију и пријатеље, почните од славског жита.
Ево једног рецепта за савршено никољданско жито.
Рецепт за славско жито
Најбољи рецепт за славско жито са орасима има неколико тајни у припреми, а ево и како да га направите:
Састојци за славско жито:
500 г пшенице белије
400 г кристал шећера
400 г млевених ораха
2 кесице ванилин шећера
Пола мускатног орашчића
Ко не воли арому мускатног орашчића може слободно да га изостави из рецепта, мада се он врло мало и ставља. Битно је да се употребљава пшеница белија и да имате што боље орахе, добро очишћене и без љуспица.
Припрема:
Пола килограма пшенице пребрати од каменчића и кукоља, сипати у експрес лонац и прелити водом, па оставити да преноћи. Сутрадан потопљено жито испрати у неколико вода, да изађе прљавштина и добро скувати у експрес лонцу.
Када је пшеница скувана, пустити је да се охлади и док је још млака, процедити је али је не испирати! То је једна од тајни - пшенични скроб треба да остане са житом. Када сте процедили жито, још док је топло, самлети га у блендеру, мултипрактику или на машини за млевење меса. Не треба да се сувише ситно меље, боље је да пшеница буде крупније млевена, да има волумен. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито.
Још увек млаку и самлевену пшеницу помешати са шећером и орасима, додати кесице ванилин шећера и по жељи пола мушкатног орашчића који се фино самеље.
Мешање пшенице, ораха и шећера се врши рукама. Домаћица рукама и прстима измеша и изгњечи смесу. То је трећа тајна зашто је ово најбољи рецепт за славско жито! На крају се славско жито одозго поспе орасима. Може се украсити тако што ћемо направити рељеф у виду крста од целих ораха.