scattered clouds
31°C
29.06.2024.
Beograd
eur
117.049
usd
109.5247
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Raskošna rapsodija sa malinama - torta pod nazivom Crveni somot je sve što vam treba danas

17.06.2024. 12:29
Piše:
torta
torta / Izvor: Youtube printscreen/Home Made Recipes

Da li čuli za tortu pod imenom Red velvet ili u našem slobodnom prevodu Crveni somot?

Ovaj izuzetno popularan kolač ne samo da ima atraktivan izgled, već je i vrlo ukusan, topi se u ustima i pravi je užitak za sva čula. Potiče iz kuhinja američkog Juga, gde je prvobitno razvijen, ali s vremenom je postao pravi fenomen, šireći se po celoj zemlji i daleko izvan njenih granica. Još tokom 1920-ih godina, ova torta je postala zaštitni znak poznatog hotela Astoria u Njujorku, čime je dodatno stekla prestiž i počela da osvaja srca ljubitelja slatkiša. Tokom 1950-ih i 1960-ih godina, njena popularnost se proširila i na Kanadu, gde je takođe postala omiljena među sladokuscima.

Njena karakteristična crvena boja, koja je danas njen zaštitni znak, prvobitno je nastala slučajno kao rezultat hemijske reakcije između kakao praha i mlaćenice (buttermilk). Danas se ta boja postiže dodavanjem jestivih boja za kolače, ali njena osnovna receptura i dalje ostaje nepromenjena. Ova torta je inspirisala brojne druge poslastice, pa tako danas imamo i Red Velvet mafine, kapkejkse i različite kolačiće, koji su svi podjednako popularni i omiljeni među ljubiteljima slatkih delicija.

torta
torta / Izvor: Youtube printscreen/Home Made Recipes

Potrebno je:

Kore:

- 320 g brašna

- 300 g šećera

- 1 kašičica praška za pecivo

- 1 kašičica soli

- 2 kašike kakaoa

- 360 ml biljnog ulja

- 250 ml mleka

- 2 jaja

- 2 kašike crvene prehrambene boje

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 1 kašičica belog sirćeta

- 1 kašičica sode bikarbone

Fil od sira:

- 450 g krem sira, omekšanog

- 115 g putera, omekšanog

- 250g šećera u prahu

- 1 kašičica ekstrakta vanile

Fil od malina:

- 2 šolje svežih malina 

- 50 g šećera

- 2 kašike kukuruznog skroba

- 60 ml vode

Priprema:

Kore:

Prvo šta treba da uradite je da zagrejete rernu na 175 stepeni. Namastite i obložite papirom za pečenje dva okrugla pleha za torte, najidealnije prečnika 23 cm. U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo, so i kakao prah.

U drugoj posudi umutite ulje, pavlaku, jaja, crvenu prehrambenu boju, vanilu i sirće. Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući dok se sve ne sjedini u jednu kompaktniju masu. U manjoj posudi pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom (budite pažljivi, biće pene) i odmah dodajte smesi za tortu, pažljivo mešajući. Podelite smesu ravnomerno između dva pripremljena pleha. Pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ostavite da se kore hlade u plehu 10 minuta, a zatim ih izvadite iz pleha i potpuno ohladite na rešetki i presecite napola.

U velikoj posudi umutite krem sir i puter dok smesa ne postane glatka. Zatim postepeno dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka i kremasta. Umutite ekstrakt vanile. U maloj šerpi pomešajte maline, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte oko 5-7 minuta. Nafilujte svaku koru, a tortu ukrasite malinama.

Dakle, ovaj kolač nije samo kulinarski užitak, već i deo bogate gastronomske tradicije, koja se prenosi kroz generacije, i koja se i dalje razvija i prilagođava modernim ukusima i trendovima u kulinarstvu. Njegov uspeh je dokaz koliko se jednostavne, ali pažljivo osmišljene poslastice mogu transformisati u globalne ikone kulinarstva, koje izazivaju oduševljenje i pružaju zadovoljstvo svakom ko ih proba.

torta
torta / Izvor: Youtube printscreen/Home Made Recipes