Раскошна рапсодија са малинама - торта под називом Црвени сомот је све што вам треба данас
Да ли чули за торту под именом Ред велвет или у нашем слободном преводу Црвени сомот?
Овај изузетно популаран колач не само да има атрактиван изглед, већ је и врло укусан, топи се у устима и прави је ужитак за сва чула. Потиче из кухиња америчког Југа, где је првобитно развијен, али с временом је постао прави феномен, ширећи се по целој земљи и далеко изван њених граница. Још током 1920-их година, ова торта је постала заштитни знак познатог хотела Асториа у Њујорку, чиме је додатно стекла престиж и почела да осваја срца љубитеља слаткиша. Током 1950-их и 1960-их година, њена популарност се проширила и на Канаду, где је такође постала омиљена међу сладокусцима.
Њена карактеристична црвена боја, која је данас њен заштитни знак, првобитно је настала случајно као резултат хемијске реакције између какао праха и млаћенице (buttermilk). Данас се та боја постиже додавањем јестивих боја за колаче, али њена основна рецептура и даље остаје непромењена. Ова торта је инспирисала бројне друге посластице, па тако данас имамо и Ред Велвет мафине, капкејксе и различите колачиће, који су сви подједнако популарни и омиљени међу љубитељима слатких делиција.
Потребно је:
Коре:
- 320 г брашна
- 300 г шећера
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 кашичица соли
- 2 кашике какаоа
- 360 мл биљног уља
- 250 мл млека
- 2 јаја
- 2 кашике црвене прехрамбене боје
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 1 кашичица белог сирћета
- 1 кашичица соде бикарбоне
Фил од сира:
- 450 г крем сира, омекшаног
- 115 г путера, омекшаног
- 250г шећера у праху
- 1 кашичица екстракта ваниле
Фил од малина:
- 2 шоље свежих малина
- 50 г шећера
- 2 кашике кукурузног скроба
- 60 мл воде
Припрема:
Коре:
Прво шта треба да урадите је да загрејете рерну на 175 степени. Намастите и обложите папиром за печење два округла плеха за торте, најидеалније пречника 23 цм. У великој посуди просејте заједно брашно, шећер, прашак за пециво, со и какао прах.
У другој посуди умутите уље, павлаку, јаја, црвену прехрамбену боју, ванилу и сирће. Постепено додајте суве састојке мокрим састојцима, мешајући док се све не сједини у једну компактнију масу. У мањој посуди помешајте соду бикарбону са сирћетом (будите пажљиви, биће пене) и одмах додајте смеси за торту, пажљиво мешајући. Поделите смесу равномерно између два припремљена плеха. Пеците 25-30 минута, или док чачкалица уметнута у центар не изађе чиста. Оставите да се коре хладе у плеху 10 минута, а затим их извадите из плеха и потпуно охладите на решетки и пресеците напола.
У великој посуди умутите крем сир и путер док смеса не постане глатка. Затим постепено додајте шећер у праху и наставите да мутите док смеса не постане глатка и кремаста. Умутите екстракт ваниле. У малој шерпи помешајте малине, шећер, кукурузни скроб и воду. Кувајте око 5-7 минута. Нафилујте сваку кору, а торту украсите малинама.
Дакле, овај колач није само кулинарски ужитак, већ и део богате гастрономске традиције, која се преноси кроз генерације, и која се и даље развија и прилагођава модерним укусима и трендовима у кулинарству. Његов успех је доказ колико се једноставне, али пажљиво осмишљене посластице могу трансформисати у глобалне иконе кулинарства, које изазивају одушевљење и пружају задовољство сваком ко их проба.