Savršena zimnica na BRŽI i LAKŠI način - Jeste li znali da se KUPUS može UKISELITI za samo 48h, a da ŠAMPINJONI idu odlično uz krastavčiće?
Razigrajte i najtmurniji jesenji dan uz ovu rapsodiju ukusa!
Želeli mi to da priznamo ili ne, pripremanje tradicionalne zimnice zahteva mnogo vremena, novca i umeća. Zato mnoge domaćice kupuju već gotovu, industrijski pripremljenu zimnicu u supermarketima - manje muke, a manje i para!
Iako nam danas u velikoj meri olakšava život mogućnost da je kupimo, domaća zimnica je bila i ostala neprikosnovena. Osim što imamo kontrolu nad kvalitetom namirnica, te je neuporedivo zdravija od kupovne, možemo je prilagođavati ukusima svojih najmilijih.
Police prepune šarenih teglica bude najtoplije sećanje na detinjstvo, a domaća zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. Mi vam danas donosimo nekoliko zanimljivih recepata za nesvakidašnju zimnicu.
Većina domaćica zna kako da spremi ajvar, kornišone, kiselu papriku… Da bi se povrće za zimnicu održalo, neophodno ga je ukiseliti. To je proces u kome pomoću slane vode ili sirćeta, menjamo ukus i teksturu povrća. Višestruko je korisno za naš digestivni sistem.
Međutim, zimnicu možete da napravite od bilo kojeg povrća. Jednostavno ih isecite u teglu, dodajte sirće, so, šećer i vodu i imaćete ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, semenke i tako dobiti sasvim nove, unikatne ukuse.
Mi vam predlažemo nekoliko veoma ukusnih i brzih recepata za zimnicu kakvu do sada sigurno niste probali:
Kiseli kupus za 48 sati
Da biste spremili famozni kiseli kupus, nije neophodno odvajate puno vremena i živaca. Dovoljno je da glavice kupusa očistite i izdubite. U udubljenje sipajte sirće, pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po celoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete dobićete kiseli kupus.
Sušeni paradajz u maslinovom ulju
Ovaj recept će svaki specijalitet tokom zime učiniti jelom dostojnim prestižnih restorana.
Potrebno vam je:
2 kg paradajza (po izboru)
beli luk
bosiljak
ruzmarin (sveži ili sušeni)
ekstra devičansko maslinovo ulje
so, biber
lovorov list
sveža majčina dušica po želji
Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Rernu ugrejte na 100 stepeni Celzijusovih. Paradajz operite i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje. Paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh.
Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3 – 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza. Zatvorite i čuvajte u frižideru.
Salata sa šampinjonima i kiselim povrćem
Za ovu neobičnu i ukusnu salatu potrebno vam je:
600 g kiselog kupusa
400 g kiselih krastavaca
300 g šampinjona
100 g crnog luka
100 g ulja
30 g šećera
Skuvati šampinjone. Kisele krastavce iseći na kriške, pomešati sa iseckanim kupusom, sitno iseckanim lukom i na listiće iseckanim šampinjonima. Začiniti uljem i šećerom. Čuvati u staklenim teglicama, na mračnom i hladnom mestu.