Савршена зимница на БРЖИ и ЛАКШИ начин - Јесте ли знали да се КУПУС може УКИСЕЛИТИ за само 48х, а да ШАМПИЊОНИ иду одлично уз краставчиће?
Разиграјте и најтмурнији јесењи дан уз ову рапсодију укуса!
Желели ми то да признамо или не, припремање традиционалне зимнице захтева много времена, новца и умећа. Зато многе домаћице купују већ готову, индустријски припремљену зимницу у супермаркетима - мање муке, а мање и пара!
Иако нам данас у великој мери олакшава живот могућност да је купимо, домаћа зимница је била и остала неприкосновена. Осим што имамо контролу над квалитетом намирница, те је неупоредиво здравија од куповне, можемо је прилагођавати укусима својих најмилијих.
Полице препуне шарених теглица буде најтоплије сећање на детињство, а домаћа зимница представља начин да током најхладнијих месеци једемо домаће, традиционално спремљене деликатесе, по породичним рецептима. Ми вам данас доносимо неколико занимљивих рецепата за несвакидашњу зимницу.
Већина домаћица зна како да спреми ајвар, корнишоне, киселу паприку… Да би се поврће за зимницу одржало, неопходно га је укиселити. То је процес у коме помоћу слане воде или сирћета, мењамо укус и текстуру поврћа. Вишеструко је корисно за наш дигестивни систем.
Међутим, зимницу можете да направите од било којег поврћа. Једноставно их исеците у теглу, додајте сирће, со, шећер и воду и имаћете укусну зимницу. Можете додати зачинско биље, семенке и тако добити сасвим нове, уникатне укусе.
Ми вам предлажемо неколико веома укусних и брзих рецепата за зимницу какву до сада сигурно нисте пробали:
Кисели купус за 48 сати
Да бисте спремили фамозни кисели купус, није неопходно одвајате пуно времена и живаца. Довољно је да главице купуса очистите и издубите. У удубљење сипајте сирће, па кашику соли и протресите главицу како би се састојци равномерно распоредили по целој главици. Овако припремљен купус ставите у кесу коју ћете потом одложити у замрзивач на 48 сати. Када је извадите и одмрзнете добићете кисели купус.
Сушени парадајз у маслиновом уљу
Овај рецепт ће сваки специјалитет током зиме учинити јелом достојним престижних ресторана.
Потребно вам је:
2 кг парадајза (по избору)
бели лук
босиљак
рузмарин (свежи или сушени)
екстра девичанско маслиново уље
со, бибер
ловоров лист
свежа мајчина душица по жељи
Изаберите парадајз приближно исте величине како би се равномерно осушио. Рерну угрејте на 100 степени Целзијусових. Парадајз оперите и осушите, обришите крпом или папирним убрусима. На дно посуде за печење ставите масни папир за печење. Парадајз исеците на четвртине и сложите на плех.
Неољуштен бели лук сложите између кришки парадајза. Посолите, побиберите и попрскајте екстра девичанским маслиновим уљем. Ставите у рерну на сушење око 3 – 4 сата. Затим угасите рерну и оставите парадајз да се охлади. У стерилисане тегле сложите рузмарин, охлађен парадајз и ољуштени печени бели лук. Додајте по један ловоров лист, листове свежег босиљка, свежу мајчину душицу и на крају прелијте екстра девичанским маслиновим уљем до врха парадајза. Затворите и чувајте у фрижидеру.
Салата са шампињонима и киселим поврћем
За ову необичну и укусну салату потребно вам је:
600 г киселог купуса
400 г киселих краставаца
300 г шампињона
100 г црног лука
100 г уља
30 г шећера
Скувати шампињоне. Киселе краставце исећи на кришке, помешати са исецканим купусом, ситно исецканим луком и на листиће исецканим шампињонима. Зачинити уљем и шећером. Чувати у стакленим теглицама, на мрачном и хладном месту.