Domaća kafa - više od napitka: Evo zašto možemo uživati u domaćoj kafi bez brige
Domaća kafa…
Kad izgovorimo ili pomislimo na te reči, kao da već možemo da osetimo prepoznatljivi miris i ukus koji nas asocira na buđenje, popodnevni predah ili one trenutke kada nam je preko potreban boost energije. Zato i ne čudi što se radi o jednom od najpopularnijih napitaka na svetu, a njeni benefiti na zdravlje su tema mnogih istraživanja širom planete. Umeren unos kvalitetne kafe - od tri do četiri šoljice dnevno, može doneti brojne koristi za zdravstveno stanje, uz uslov da se poštuju individualne granice i potrebe. Ukoliko je pijemo u propisanim količinama, više ne moramo da brinemo za čim da posegnemo kada nam je potrebno razbuđivanje, povećana koncentracija ili razmrdavanje.
Kofein, njen osnovni aktivni sastojak, glavni je saveznik organizma ukoliko se konzumira na pravi način. Ovaj prirodni stimulans je poznat po tome što povećava budnost, poboljšava pažnju i smanjuje umor. Takođe, pozitivno utiče na kognitivne funkcije, omogućavajući veću produktivnost i bolju radnu efikasnost što je od neprocenjive važnosti u svakodnevnom životu, bilo da se radi o poslu, učenju ili bilo kojoj aktivnosti koja zahteva koncentraciju.
Kada popijemo šoljicu kafe, kofein brzo počinje da deluje blokirajući centre koji opuštaju mozak i stvaraju osećaj umora. Ovaj proces nas čini budnijima, fokusiranijima i podiže našu energiju. Kofein, takođe, stimuliše oslobađanje dopamina i norepinefrina, koji poboljšavaju naše raspoloženje i mentalne funkcije.
Pored mentalnih, kafa može poboljšati i fizičke performanse. Kofein je prepoznat kao sastojak koji pojačava izdržljivost i performanse, a kako je domaća kafa jedina po svom sastavu 100% biljka i nema nikakve dodatne veštačke supstance, upravo zbog toga se preporučuje kao dodatak u režimima treninga i ishrane. Takođe, redovno uživanje u kafi ubrzava metabolizam, što je korisno za održavanje zdrave telesne težine.
Osim pomenutih benefita, kafa ima i značajnu hranljivu vrednost. Ona sadrži vitamine B2, B3 i B5, koji utiču na poboljšanje metaboličkih procesa, jačanje imunog sistema, održavanje organa za varenje, nervnog sistema, ali i kvaliteta kože, kose i noktiju. Takođe, bogata je mineralima poput magnezijuma – koji pospešuje zdravlje srca, poboljšava raspoloženje i pamćenje, i kalijuma - koji smanjenje rizika od moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, anksioznosti. Sadrži i antioksidante iz grupe polifenola, koja pomaže suzbijanje upalnih procesa u organizmu. Ove nutritivne komponente dodatno doprinose njenim zdravstvenim benefitima, zato je opšte poznato da kafu često nazivaju tečnim zlatom jer predstavlja mnogo više od običnog napitka.
Domaća kafa je, dakle, na neki način i stil života. Osim toga što je naša saputnica tokom dana u svim dešavanjima i što nam pruža momente opuštanja, uživanja, odmora, ona je ujedno i prirodni pokretač energije, koncentracije i zdravlja, sa dugoročnim pozitivnim efektima na telo i um. Dovoljno je razloga zbog kojih treba da uživamo u svakom gutljaju, omiljenom mirisu i ukusu, u trenucima koje čuvamo samo za sebe ili onima koje delimo sa najdražima.