Imate brašna, nemate kvasca? Setite se ovog starog srpskog recepta
Zlata vredan.
Nestašica kvasca vlada u Srbiji, a ljudi koji su nakupovali velike zalihe brašna ne znaju kako da ga upotrebe. Međutim, rešenje se krije u staroj, dobroj, srpskoj proji, jer za nju su potrebna samo dva sastojka - voda i brašno.
NON-STOP TI JE U RUKAMA: Ovaj predmet NAJVEĆI je IZVOR ZARAZE! Ovako MORAŠ da ga čistiš!
Tost sa puterom i još 5 "jutarnjih" namirnica ne treba jesti pre 10 ujutru: Zalepiće se za vaš stomak
KAO IZ RESTORANA: Zapečena testenina bolonjeze (RECEPT)
- Proja pravljena na starinski način, bez dodataka, zapravo je i najukusnija. Ona se jela u sirotinjskim kućama i po manastarima, oni malo bogatiji mesili su žute pogače - priča Mladena Gojković iz Čačka.
Srpska proja našla se na listi među najboljim svetskim hlebovima, a ono što je najbitnije jeste da za njeno spremanje i odličan ukus kvasac nije ni potreban.
- Voda i kukuruzno brašno, a da bi bila posna nekad se pleh čak podmazivao voskom, a ne mašću. Ne sme se zakuvati ni mnogo retko, ni mnogo gusto, već srednje da bi se proja lepo ispekla. Najbolji ukus ima ako se peče u šporetu na drva - savetuje ova domaćica.
Nekad se brašno mlelo u vodenicama potočarama, a na proji su odrastale generacije i generacije, pa nas ovaj koronavirus zaista vraća korenima.
- Dok smo jeli proju svi smo bili zdraviji, a kako se prešlo na beli hleb sve češće obolevamo. Trpeza u Šumadiji ne može ni sad da se zamisli bez proje, ali tu je pored i još deset vrsta hlebova, pa se mladi uvek dohvate ovih modernih - kaže Mladena.
Red povrća, red sira: Musaka od tikvica i plavog patlidžana (RECEPT)
OPREZ! Evo koliko dugo smemo da čuvamo ZAMRZNUTE namirnice
RECEPT DANA: Savršena pita od spanaća i šampinjona
BRZO I JEDNOSTAVNO: Pohovani sir iz rerne bogatog ukusa
NEVEROVATAN OBROK! Lažni burek od makarona (RECEPT)