Ishrana je NAJVAŽNIJA! Evo šta bi trebalo da jedete da biste UBLAŽILI SIMPTOME MENOPAUZE
Ishrana u perimenopauzi i menopauzi-kako da se osećamo bolje?
Približavanjem menopauze, ili kada se ranije ili kasnije već nađemo u tom periodu, primećujemo da je mnogo teže boriti se s pojavom „jastučića” na pojedinim delovima tela koji ranije nisu bili tu.
Doktorka Federika Amati, klinički nutricionista, predavač na Imperial koledžu i posvećeni stručnjak u svojoj oblasti, koja sarađuje i sa specijalistom za menopauzu dr Sam Braun, istraživala je ulogu ishrane u menopauzi.
Prihvatanje hranljivih obroka
Jedan od ključnih zaključaka iz istraživanja dr Amati je uticaj uravnotežene ishrane, bogate nutrijentima potrebnim za zdravlje u menopauzi, pa i perimenopauzi. Ona naglašava važnost uključivanja kombinacije od više od 30 različitih vrsta povrća i voća u toku nedelje, jer ova praksa smanjuje upale, stabilizuje nivo šećera u krvi i podstiče zdravu mikrobiotu creva.
Dr Amati odbacuje ideju dosadnih, neinspirativnih obroka, kao što bi bila bledunjava salata s grilovanim pilećim fileom. Umesto toga, smatra da pre treba birati kompleksnije obroke, kao na primer palačinke od heljdinog brašna s nekim slanim nadevom, prokelj sa miso sosom i integralnim pirinčem, kiseli ili slatki kupus s parčetom integralnog hleba, kao i pasulj, jela s kinoom i slično, kao i kompleksne ugljene hidrate, jela sa malo više tvista.
Ceo tekst pročitajte na tosamja.media