Nemaš vremena za veliki USKRŠNJI RUČAK? Ovo se brzo sprema, a gosti će misliti da nisi izlazla iz kuhinje!
Svi će biti oduševljeni.
Iako smo već uveliko u drugoj godini pandemije korona virusa, današnji veliki praznik Uskrs mnogi će proslaviti u užem krugu porodice i prijatelja.
Ukoliko si baš ti ta kod koje će se okupiti gosti, to podrazumeva i da si se obavezala da napraviš malo svečaniji ručak.
LEGLO SU BAKTERIJA I PRLJAVŠTINE! Očisiti NAJNEPRISTUPAČNIJA mesta na RADIJATORU, zablistaće kao novi!
ZA NEKE ĆETE TEK SADA SAZNATI: Zaboravljeni HOLIVUDSKI PAROVI kojih se danas retko ko seća (FOTO)
Kuvani KUKURUZ je veoma ZDRAV za celo telo, ali samo ako se OVAKO PRIPREMI
Ipak, znamo da mnogima ne bude baš do kuvanja i spremanja, ali obećanje je obećanje, pa ti zato donosimo predlog za ručak koji ćeš napraviti veoma brzo. Nema sumnje da će gosti pomisliti da si sve vreme provela u kuhinji.
Ručak bez supe nije pravi ručak, pa ti za početak predlažemo da napraviš upravo supu. Možeš se poslužiti trikom supe iz kesice, a da bi izgledala kao domaća, samo joj dodaj malo više rezanaca i neku šargarepicu.
Sledeće jelo može da bude bareni krompir, a ukoliko si voljna da stvari podigneš na viši nivo, napravi pire. Nekoliko većih krompira obari, dodaj malo maslaca i mleka, gnječi dok ne dobiješ sjedinjenu smesu bez grudvica. Začini po želji, prebaci u činiju i ukrasi listićima peršuna.
Većina ljudi voli salate, pa će ti one biti odličan dodatak uz ručak. Dovoljno će biti da opereš nekoliko listova zelene salate, ubaciš pored mladi luk i rotkvice i salata je već gotova.
Kada smo već kod salata, odličan dodatak svakom jelu može da bude i kombinacija makarona koje ćeš pomešati sa konzervom tunjevine u biljnom ulju. Ako voliš, ovde ubaci i još nekoliko seckanih maslina i dinstanih pečurkica (koje se takođe brzo prave) i preukusna salata je gotova.
Naravno, znamo da uskršnji ručak za mnoge ne može da prođe bez mesa, pa osim ako niste unapred pripremili ili kupili već gotovo, jedno pečeno pilence će biti sasvim dovoljno za vaše praznično okupljanje.
Ustvari, pre nego kreneš da spremaš sve ostalo (supu, pire, makarone...), stavi pilence, koje ćeš prethodno umuljati u mešavinu začina, u kesu za pečenje, pa u rernu. Tako da, dok se pilence peče, imaš dovoljno vremena da spremiš sve ostalo.
Verujemo da ne treba naglašavati, ali nije na odmet spomenuti, da pored cele ove gozbe, imaš i jaja, koja osim što će ukrašavati sto, pa biće i deo tvoje gozbe.
Naravno, ne smemo zaboraviti i dezert, a verujemo da je danas sutlijaš pravi izbor:
- 2 dl pirinča oprati pod mlazom vode, staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Staviti da se kuva, pa dodati trun soli. Kad provri, smanjiti temperaturu, pa pomalo dolivati još oko 1 dl vode (ali, sve pomalo, nikako odjednom). Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.
- Kad uvri sva voda, dodavati mleko, opet po malo, ne sve odjednom. Mešati.... Kako pirinač ''pije'' mleko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno mešanje, da ne zagori...
- Ako volite suvo grožđe, dodajte ga, neka se kuva u mleku, imaće divan ukus.
- Kad je pirinač skuvan, a mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promešajte još minut dva na ringli. Pre nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji i odmori (coolinarika.com).
Još nam samo preostaje da ti poželimo prijatno!