Немаш времена за велики УСКРШЊИ РУЧАК? Ово се брзо спрема, а гости ће мислити да ниси излазла из кухиње!
Сви ће бити одушевљени.
Иако смо већ увелико у другој години пандемије корона вируса, данашњи велики празник Ускрс многи ће прославити у ужем кругу породице и пријатеља.
Уколико си баш ти та код које ће се окупити гости, то подразумева и да си се обавезала да направиш мало свечанији ручак.
ЛЕГЛО СУ БАКТЕРИЈА И ПРЉАВШТИНЕ! Очисити НАЈНЕПРИСТУПАЧНИЈА места на РАДИЈАТОРУ, заблистаће као нови!
ЗА НЕКЕ ЋЕТЕ ТЕК САДА САЗНАТИ: Заборављени ХОЛИВУДСКИ ПАРОВИ којих се данас ретко ко сећа (ФОТО)
Кувани КУКУРУЗ је веома ЗДРАВ за цело тело, али само ако се ОВАКО ПРИПРЕМИ
Ипак, знамо да многима не буде баш до кувања и спремања, али обећање је обећање, па ти зато доносимо предлог за ручак који ћеш направити веома брзо. Нема сумње да ће гости помислити да си све време провела у кухињи.
Ручак без супе није прави ручак, па ти за почетак предлажемо да направиш управо супу. Можеш се послужити триком супе из кесице, а да би изгледала као домаћа, само јој додај мало више резанаца и неку шаргарепицу.
Следеће јело може да буде барени кромпир, а уколико си вољна да ствари подигнеш на виши ниво, направи пире. Неколико већих кромпира обари, додај мало маслаца и млека, гњечи док не добијеш сједињену смесу без грудвица. Зачини по жељи, пребаци у чинију и украси листићима першуна.
Већина људи воли салате, па ће ти оне бити одличан додатак уз ручак. Довољно ће бити да опереш неколико листова зелене салате, убациш поред млади лук и ротквице и салата је већ готова.
Када смо већ код салата, одличан додатак сваком јелу може да буде и комбинација макарона које ћеш помешати са конзервом туњевине у биљном уљу. Ако волиш, овде убаци и још неколико сецканих маслина и динстаних печуркица (које се такође брзо праве) и преукусна салата је готова.
Наравно, знамо да ускршњи ручак за многе не може да прође без меса, па осим ако нисте унапред припремили или купили већ готово, једно печено пиленце ће бити сасвим довољно за ваше празнично окупљање.
Уствари, пре него кренеш да спремаш све остало (супу, пире, макароне...), стави пиленце, које ћеш претходно умуљати у мешавину зачина, у кесу за печење, па у рерну. Тако да, док се пиленце пече, имаш довољно времена да спремиш све остало.
Верујемо да не треба наглашавати, али није на одмет споменути, да поред целе ове гозбе, имаш и јаја, која осим што ће украшавати сто, па биће и део твоје гозбе.
Наравно, не смемо заборавити и дезерт, а верујемо да је данас сутлијаш прави избор:
- 2 дл пиринча опрати под млазом воде, ставити у шерпу и налити водом, тек толико да пиринач буде преливен. Ставити да се кува, па додати трун соли. Кад проври, смањити температуру, па помало доливати још око 1 дл воде (али, све помало, никако одједном). Стално мешајте варјачом, да се не залепи за дно шерпе и не загори.
- Кад уври сва вода, додавати млеко, опет по мало, не све одједном. Мешати.... Како пиринач ''пије'' млеко и бубри, доливајте још. Сутлијаш је брзо скуван, за највише петнаестак минута, али је неопходно стално мешање, да не загори...
- Ако волите суво грожђе, додајте га, нека се кува у млеку, имаће диван укус.
- Кад је пиринач скуван, а млеко се згуснуло, додајте шећер и ванилу, промешајте још минут два на рингли. Пре него што разлијете сутлијаш у посудице, оставите га у поклопљеној шерпи десетак минута да одстоји и одмори (coolinarika.com).
Још нам само преостаје да ти пожелимо пријатно!