Originalni RECEPT za SAHER TORTU - Spoj čokolade i kajsije je nezaboravno iskustvo za sva čula, poslastica za sve sladokusce
Ova čuvena torta ima i svoj dan koji se obeležava 5. decembra.
Ono po čemu je ova torta posebna je savršen sklad čokolade i džema od kajsije. Čokoladna kora odličnog puterastog ukusa, kao i nežne kajsije koje smiruju slatkoću daju savršeni sklad.
Hotel „Sacher“ u Beču je dobio pravo da svoju tortu nazove „Original Sacher Torte“ koja nosi okrugli čokoladni pečat. Torta se poslužuje sa šlagom koji nije zaslađen, a uz tortu ide neizostavna kafa melanž. Ova čuvena torta ima i svoj dan koji se obeležava 5. decembra.
Saher torta (po originalnom receptu):
Kora:
– 6 jaja
– 150g putera
– 130g čokolade sa 55% kakao delova
– 100g šećera
– 100g prah šećera
– 140g brašna
– 1 vanila štapić (po želji)
Nadev:
– 200g džema od kajsija
Preliv:
– 200g šećera
– 125ml vode
– 150g čokolade sa 55% kakao delova
Postupak: odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i dodajte šećer (oba). Posebno umutite puter sa žumancima (dodajete jedan po jedan), zatim otopljenu čokoladu.
Prosejete brašno u smesu i dodate prethodno umućena belanca. U okrugli pleh sa odvojivim stranicama stavite papir za pečenje i smesu.
Pečete 10 min sa odškrinutim vratima na temperaturi od 170 stepeni (obavezno zagrejati rernu na vreme). Zatim još 50 min na istoj temperaturi sa zatvorenim. Ostavite da se prohladi 20 min. Isecite koru na pola.
U šerpici skuvajte čokoladu, šećer i vodu. Prohladite i prelijte tortu.